Wie niet past, loopt vast
In 2016 hebben we bij de Nationale ombudsman 35.000 mensen op weg geholpen omdat ze vast liepen bij de overheid. We hoorden boosheid, teleurstelling en frustratie.
De veronderstelde zelfredzaamheid van mensen is een illusie. Juist mensen die onvoldoende zelfredzaam zijn, hebben hulp nodig van de overheid.
Zelfredzaamheid
Het woord van 2016 is voor de Nationale ombudsman "zelfredzaamheid". Er wonen in Nederland 2,3 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, er zijn veel burgers met een verstandelijke beperking en ouderen kunnen niet of nauwelijks uit de voeten met de digitale versnelling die de overheid heeft ingezet.
Als de overheid zelfredzaamheid als uitgangspunt neemt, worden drempels opgeworpen en mensen uitgesloten van voorzieningen.
Het land in
Om te weten waar overheden en burgers tegenaan lopen, heeft de Nationale ombudsman op allerlei niveaus contacten met burgers, belangenorganisaties, overheidsinstanties en bewindslieden. Tweemaal per jaar brengt de ombudsman een uitgebreid, meerdaags werkbezoek met de zogeheten 'ombudsbus' aan een provincie. Contact met mensen op straat, toegankelijk zijn voor hun verhalen: dat is wat de ombudsman belangrijk en noodzakelijk vindt om te weten wat er speelt.
Dankzij ons directe ingrijpen en medewerking van de betrokken instanties werd de schuldhulp uitgebreid en is de gijzeling voorkomen"
Jamal Libari, klachtbehandelaar
Interviews met medewerkers
Interventies
De Nationale ombudsman lost met een interventie de meeste problemen snel op. Klachtbehandelaars spreken burgers, zoeken uit, plegen hoor en wederhoor en zetten de overheidsinstantie ertoe aan om het probleem op te lossen.
Wat gebeurt er met een klacht?
Veteranenombudsman
Sinds 2014 is de Nationale ombudsman ook Veteranenombudsman. In 2016 ontving hij 119 klachten van veteranen. Veel van die klachten hebben te maken met de bijzondere zorgplicht van Defensie naar veteranen. Dat gaat niet alleen over financiële of geneeskundige kaders, maar ook over signalen herkennen en oprechte aandacht geven.
Verslag Veteranenombudsman
Belangrijke thema's
De overheid is er voor de burger. En niet andersom.
De Nationale ombudsman blijft de komende jaren alert op burgers die in de verdrukking komen en geeft het komende jaar bijzondere aandacht aan deze thema's:
- Schulden en armoede
- Toegang tot voorzieningen
- Digitalisering
- Bescherming van rechten
- Inspraak en participatie
Bekijk de onderzoeksagenda
6 Vuistregels
Het jaarverslag kijkt terug, maar we willen ook vooruit kijken. Immers, ook de maatschappij wordt steeds ingewikkelder en we staan voor veel uitdagingen. En problemen moeten we gezamenlijk oplossen. De Nationale ombudsman geeft daarom de Tweede Kamer zes vuistregels mee.
Bekijk hier de vuistregels