Te weinig uitleg van gemeente

Bootligplaats bezet door vreemde

Op deze pagina

    Column

    Meneer en mevrouw Polet (niet de echte naam) hebben een boot. Elke zomer leggen zij die aan op hun vaste ligplaats, die ze huren van de provincie. De ligplaats ligt in een gemeente waar ze ook een huis huren. Eind 2022 zijn zij in het buitenland als ze van kennissen horen dat hun plek is ingenomen: er ligt een andere boot, en daar woont iemand op.

    Ouder stel vaart op boot

    Mevrouw Polet neemt direct contact op met de provincie en de gemeente en ontdekt dat de man die op de boot woont, bij de gemeente staat ingeschreven op dat adres. Hoe kan dat? Ze protesteert bij de gemeente en vraagt om een oplossing.

    Langdurige procedure

    Na veel telefoontjes gaat een jurist van de gemeente aan de slag. Er begint een lange procedure, want de man kan niet zomaar worden weggestuurd. Meneer en mevrouw Polet begrijpen dat het niet eenvoudig is, maar balen er enorm van dat het zo lang duurt. Ze vinden bovendien dat de gemeente hun een schadevergoeding moet betalen, want in de tussentijd moeten ze een andere ligplaats huren om hun boot kwijt te kunnen. Na meer dan anderhalf jaar is het dan eindelijk gelukt: de ligplaats is weer vrij. Maar een schadevergoeding krijgen meneer en mevrouw Polet niet. Dat laat de jurist van de gemeente weten in een kort mailtje.

    Meer uitleg

    Meneer en mevrouw Polet zijn blij dat het eindelijk is opgelost, maar ook verbaasd. Waarom geeft de gemeente niet meer uitleg over wat er precies gebeurd is? En waarom krijgen ze geen excuses voor het lange wachten?

    Mevrouw Polet belt met de Nationale ombudsman. Ze is benieuwd wat de ombudsman van deze situatie vindt. Onze collega Ruud zoekt het uit. Op basis van de informatie die hij heeft, lijkt het inderdaad alsof de gemeente onvoldoende uitlegt hoe de situatie precies zit en waarom meneer en mevrouw Polet geen schadevergoeding krijgen. Hij vraagt de gemeente om alsnog uitleg te geven.

    In gesprek

    De gemeente reageert hier positief op. Een medewerker stuurt een uitgebreide mail aan mevrouw Polet met uitleg over waarom zij geen recht hebben op schadevergoeding. Daarnaast zegt de medewerker dat ze het vervelend vindt voor meneer en mevrouw Polet en dat ze hen graag uitnodigt om in gesprek te gaan en naar elkaar te luisteren.

    Open en duidelijk

    Ik vind dat de overheid altijd open en duidelijk moet communiceren. De gemeente had in dit geval eerder en uitgebreider moeten uitleggen aan meneer en mevrouw Polet hoe de situatie in elkaar zat.

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 26 april 2025.

    De personen op de foto zijn niet de personen uit de tekst.