IPKD moet meer informatie geven

Waarom bezorgen jullie niet bij mij?

Op deze pagina

    Column

    Jason (niet de echte naam) woont op een vakantiepark dat is afgesloten voor auto's. Bij de ingang van het park staan brievenbussen van bewoners. Op een dag vindt Jason een 'niet thuis bericht' van de IPKD in zijn brievenbus. Dat is de organisatie die voor de overheid de logistiek regelt en belangrijke post bezorgt. 

    Man kijkt in brievenbus en haal er een brief uit

    Jason vindt het bericht vreemd omdat hij op die dag gewoon thuis was. Hij begrijpt niet waarom de postbezorger van de IPKD niet naar zijn woning op het park is gelopen. Andere post- of pakketbezorgers doen dat namelijk wel. Jason baalt, vooral omdat het ging om een belangrijke, aangetekende brief. Hij dient een klacht in bij de IPKD over deze gang van zaken. 

    Wat zijn jullie regels precies?

    De IPKD is het niet eens met zijn klacht. Bezorgers mogen niet zomaar een vakantieparken oplopen, schrijft de IPKD. Daarom is de bezorger niet naar zijn woning gegaan. Jason vindt dat maar een onduidelijk verhaal en mist een goede uitleg. Waarom komen andere postbezorgers wel op het park en die van de IPKD niet? Daarom neemt hij hierover contact op met ons. 

    Collega Maurice gaat met zijn zaak aan de slag en begint een onderzoek. Hij vraagt aan de IPKD wat hun regels precies inhouden. Was het voor de bezorger echt niet mogelijk om even naar zijn woning te lopen? En waarom geeft de IPKD hier zo weinig informatie over?

    Niet uit het oog verliezen

    De IPKD laat weten dat de regels voor hun net iets anders zijn dan andere post- of pakketbedrijven. De IPKD bezorgt namelijk ook hele vertrouwelijke post. Daarom mogen bezorgers hun bus niet uit het oog verliezen. De bezorger kon dus niet zomaar zijn bus achterlaten om het vakantiepark op te lopen. Verder schrijft de IPKD dat zij wel vindt dat ze Jason hierover beter had moeten informeren. Ze belooft voortaan in dit soort gevallen een extra bericht in de brievenbus achter te laten. Daarop staat dan duidelijk beschreven wat de IPKD wel en niet mag op een vakantiepark. 

    Extra bericht meegeven

    Ik begrijp uiteindelijk goed waarom de bezorger niet het vakantiepark opliep. Dat had de IPKD wel beter aan Jason moeten uitleggen. Voor overheidsorganisaties lijken bepaalde regels misschien logisch of normaal, terwijl dat voor burgers heel anders kan zijn. Daarom is het belangrijk dat de overheid begrijpelijke regels maakt en mensen daar duidelijk over informeert. Het is dan ook goed dat de IPKD in dit soort gevallen voortaan een extra bericht meegeeft. Hopelijk voorkomt dat dit soort onduidelijkheden. 

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 30 november 2024.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.