Een paar weken geleden stuurde ik een brief naar minister Klink van Volksgezondheid. In die brief vraag ik hem of hij de achterstanden bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) op wil lossen. Dat ik de minister - en de Tweede Kamer - daarover een brief stuur is uitzonderlijk. Maar dat tienduizenden mensen nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn sinds 2006 vind ik ook zeer uitzonderlijk. Er hangen hen naheffingen boven het hoofd van soms wel duizenden euro's.
In Duitsland, België en Spanje en noem maar op wonen duizenden Nederlanders die een pensioen of AOW uit Nederland krijgen. Theo* is één van hen en stuurde mij een brief. Theo geniet van zijn pensioen net over de grens in Duitsland. Hij is voor zijn ziektekosten verzekerd in Duitsland. Het CVZ houdt automatisch geld in op zijn Nederlandse pensioen waarmee de Duitse verzekering wordt betaald. Vóór 1 oktober hoort Theo een voorlopige afrekening over het voorgaande jaar van het CVZ te krijgen. Daarin staat of hij nog geld tegoed heeft of dat hij nog moet bijbetalen. Als de Belastingdienst daarna zijn totale inkomen definitief heeft vastgesteld, stuurt het CVZ een definitieve afrekening.
Nu wil het geval dat het CVZ sinds het begin van de Zorgverzekeringswet in 2006 zulke grote achterstanden heeft, dat ze nu nog bezig zijn met de definitieve afrekeningen over 2006 en 2007. Theo kreeg onlangs een brief en schrok zich rot. Hij kreeg onverwacht een definitieve afrekening over 2006 van maar liefst 3915 euro! Het CVZ stuurde hem twee weken later ook de definitieve afrekening over 2007, of hij ook nog 3827 euro wilde betalen. Zo heeft Theo binnen twee weken een schuld van 7742 euro. Als pleister op de wond, biedt het CVZ hem aan in maximaal 24 termijnen te betalen. Als hij elke maand 323 euro betaalt, is hij na twee jaar van zijn schuld af.
Theo is des duivels dat hij hiermee overvallen is. Hij heeft nooit voorlopige afrekeningen gekregen en nu krijgt hij twee afrekeningen tegelijk. Ik weet zeker dat Theo niet de enige is en ga op onderzoek. Ik vraag het CVZ om aan te geven hoeveel mensen geen voorlopige afrekening hebben ontvangen. En ik vraag het CVZ of ze voor schrijnende gevallen een nog soepeler betalingsregeling kunnen aanbieden. Onverwacht zoveel geld maandelijks terug te moeten betalen is niet eenvoudig als je een AOW en pensioen hebt.
En hoe gaat het nu met Theo? Zijn bezwaar tegen de afrekening van 2006 blijkt gegrond verklaard. Het CVZ geeft zijn fout toe. Omdat Theo toen nog in Nederland werkte, viel hij helemaal niet onder de regeling. Ook tegen de afrekening van 2007 heeft Theo bezwaar gemaakt. Daar heeft hij nog niets over gehoord. Ik houd de vinger aan de pols.
Ik wil graag dat de minister eindelijk begrijpt dat een kwestie zoals bij Theo slechts het topje van de ijsberg is. Hij moet snel maatregelen nemen om de situatie te verbeteren en de Tweede Kamer moet hem kritisch volgen.
* Om privacyredenen is de naam veranderd.
De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column.