Simone Duin is een van de drie Sociaal Werkers van het Jaar 2020. Als sociaal werker jeugd helpt ze jongeren. Interview over haar inspirerende werkwijze. Met tips en adviezen voor andere professionals.
“Het sociale vak is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader was pedagogisch medewerker. Door hem wist ik al op jonge leeftijd dat ik later ook mensen wilde helpen. Nu ben ik sociaal werker, met jeugd als specialisme."
In gesprek op straat
"Ik werk in het centrum van Haarlemmermeer. De jongeren daar kunnen bij me terecht op een inloopspreekuur. Verder ben ik vooral op straat te vinden. Met collega’s ga ik naar de plekken waar veel jongeren komen, zoals pleinen, veldjes, sportclubs of scholen.
We stappen op een groep af en vertellen wie we zijn en wat we doen. Vaak beginnen we een gesprekje over hun scooter, de school of het pleintje waar ze hangen."
Band opbouwen
"Zo bouwen we langzaam een band op. Soms vertellen jongeren meteen waar ze mee zitten, soms duurt dat langer. Daarom vertellen we ook altijd dat ze ons een berichtje kunnen sturen via Instagram of WhatsApp.
Onze werkwijze is preventief. We praten ook met jongeren als er niks aan de hand is. Daardoor kunnen we problemen op tijd signaleren. En de jongeren sneller helpen.”
Luisterend oor
"Ik help jongeren van 12 tot 23 jaar met hun vragen of problemen. Die vragen gaan over allerlei onderwerpen: een vervelende thuissituatie, problemen op school, eenzaamheid of schulden. Soms hebben jongeren hulp nodig met solliciteren. Of vragen ze zich af op welke toeslagen ze recht hebben als ze 18 worden.
Ook hebben veel jongeren vragen over hun identiteit. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Ik begeleid de jongeren bij deze vragen. Ik bied een luisterend oor, geef tips en advies. En als het nodig is, regel ik specialistische zorg. Zoals een doorverwijzing voor psychologische hulp.”
Vrienden van de jongere
“Hoe ik een jongere precies help, hangt af van de vraag. Soms snapt een jongere een brief van de Belastingdienst of DUO niet. Dan is het genoeg als ik uitleg wat er wordt bedoeld.
Maar ik heb ook te maken met ingewikkelder problemen. In dat geval werk ik zoveel mogelijk samen. Met collega’s, betrokkenen in de buurt of de familie en vrienden van een jongere."
Hier liggen kansen
"Zo sprak ik dit jaar een jongere die een flinke achterstand op school dreigde op te lopen. Ik vroeg of ik contact mocht opnemen met haar ouders en de school. Wat bleek: het gezin had te weinig financiële middelen om elke dag schoolvervoer te regelen. Ook was er thuis geen laptop om de schoolopdrachten te maken.
Ik wist: hier liggen kansen. Misschien konden we een reiskostenvergoeding en laptop via de gemeente aanvragen. Daarvoor heb ik mijn collega ingeschakeld. Zij is sociaal raadslid en weet alles over regelingen aanvragen bij de overheid.
Het bleek een goede zet. Het meisje kreeg een laptop en heeft inmiddels haar diploma gehaald. En mijn collega helpt haar familie nu met het op orde brengen van hun financiën.”
Tip: ken de sociale kaart
“Ik heb het geluk dat ik in een multidisciplinair team werk. Mijn collega’s zijn kinderwerker, sociaal raadslid, maatschappelijk werker, ouderenadviseur en sociaal makelaar. Daardoor is er altijd wel iemand die me kan helpen als ik het zelf niet weet. En anders gebruik ik mijn connecties in de wijk.
Dat is ook mijn tip voor andere hulpverleners: ken de sociale kaart van het gebied waar je werkt. Welke organisaties zijn er? Ken je de contactpersonen van de gemeente of politie?
Zorg dat je weet bij wie je terechtkunt met welke vragen. En vertel anderen ook wat jij doet en waar jij bij kunt helpen. Zelf deel ik bijvoorbeeld veel over mijn werk op Instagram.”
Hulp van de Nationale ombudsman
“Tot nu toe heb ik de hulp van de Nationale ombudsman nog nooit ingeschakeld voor mijn werk. Maar dat zou ik zeker doen als mijn doelgroep er niet uitkomt met de overheid. Tegelijkertijd hoop ik dat het nooit voorkomt. Ik zet alles op alles om de problemen op te lossen met de jongere en met de mensen met wie ik samenwerk.”
Brief aan Mark Rutte
“Als Sociaal Werker van het Jaar wil ik zo veel mogelijk laten zien dat sociaal werk voor de jeugd belangrijk is. Een tijdje terug heb ik premier Mark Rutte een brief geschreven namens een aantal jongeren en jeugdwerkers. Daarin zeggen we dat we graag met hem meedenken over het inrichten van de anderhalve-meter-samenleving. Ik hoop dat we hem binnenkort ontmoeten.”
Sociaal Werker van het Jaar
Simone is uitgeroepen tot een van drie Sociaal Werkers van het Jaar 2020. Samen met Marloes Olde Hampsink en Marcel van Eck laat ze zien waarom sociaal werk zo belangrijk is. Daarmee volgen ze Norbert Wijnhofen op. Hij vroeg in 2019 meer aandacht voor de sociale psychiatrie. Lees hier ons interview met Norbert Wijnhofen.
De Nationale ombudsman kan u helpen
Werkt u ook met burgers? En lopen zij weleens tegen problemen aan met de overheid? De Nationale ombudsman kan u helpen. Bijvoorbeeld door te onderzoeken wat er misgaat. Bel ons speciale nummer voor professionals: 070 3563550.
Foto: Sociaal Werk werkt!