De Belastingdienst handelde terecht de ingediende beroepschriften af

Rapport

Verzoekers vragen bij de Belastingdienst om uitstel van betaling. De Belastingdienst is alleen bereid uitstel van betaling in verband met lopende procedures toe te staan als zekerheid wordt geboden. Tegen dit besluit is beroep ingesteld. Naast het beroep lopen nog andere procedures. 

De adviseur vindt het niet juist dat de Belastingdienst de voor zijn cliënten ingediende beroepschriften heeft afgehandeld. Hij vindt dat vanwege andere lopende procedures van de cliënten dat de behandeling van het beroep had moeten worden aangehouden.

De omstandigheid dat sprake is van lopende procedures maakt niet dat de Belastingdienst de beroepschriften niet had mogen afhandelen. Het verlenen van uitstel van betaling is een veel voorkomende situatie en geregeld in het invorderingsbeleid van de Belastingdienst. 

Een veel voorkomende voorwaarde bij verlening van uitstel van betaling is de eis van zekerheid. Dat is ook wat hier speelt. Niet valt in te zien dat de Belastingdienst dan geen beslissing zou nemen op een ingediend beroep wegens andere lopende procedures. Ook zijn hier volgens de ombudsman geen bijzondere omstandigheden die dat anders maken. 

De Belastingdienst is lange tijd welwillend geweest tegenover het verzoek om de behandeling aan te houden. Ook is de Belastingdienst duidelijk geweest in de communicatie over de behandeling en de voorgenomen handelwijze in de procedure. Kort gezegd zou het beroep worden afgehandeld als de door de Belastingdienst gevraagde en door de adviseur toegezegde informatie niet zou worden verstrekt. Ook ziet de ombudsman dat de adviseur genoeg gelegenheid is geboden om de gevraagde informatie te verstrekken.

De klacht vindt de ombudsman dan ook niet gegrond. 

Instantie:

Klacht:

Meneer klaagt erover dat de directeur Belastingen van de Belastingdienst de beroepschriften van zijn cliënten niet heeft aangehouden maar deze heeft afgehandeld.

Oordeel:

Niet gegrond