Een groep van zo'n zeventien dierenactivisten hield een demonstratie voor een dierenwinkel in Zaandam. Verzoeker, die een videodagboek bijhoudt, zag de demonstratie voor de dierenwinkel en besloot deze te filmen.
Na een melding van overlast kwam de politie ter plaatse en vorderde de demonstranten zich van de plaats te verwijderen. Toen zij hieraan geen gehoor gaven, werden de demonstranten aangehouden, geboeid en overgebracht naar het politiebureau. Na de aanhouding van zeventien demonstranten werd ook verzoeker aangehouden op verdenking van smaad en werderspannigheid. Hij werd geboeid en in een politiewagen overgebracht naar het politiebureau.
Verzoeker klaagde erover dat hij was aangehouden terwijl hij had aangegeven geen deel uit te maken van de groep demonstranten.
De Nationale ombudsman kon zich niet aan de indruk onttrekken dat verzoeker is aangehouden omdat hij op hinderlijke wijze aan het filmen was, en niet omdat hij tot de groep van demonstranten zou behoren. Het recht op vrije nieuwsgaring betekent dat verzoeker de aanhouding van de demonstranten in de openbaarheid mocht filmen.
De politie heeft het recht op persoonlijke vrijheid geschonden.
Verder nog klachten over disproportioneel geweld (gegrond), onheuse bejegening (geen oordeel), informatieverstrekking (gegrond) en doorzoeking (niet gegrond).