2005/376

Rapport

Verzoeker, directeur van een b.v., en surveillant bij de vrijwillige politie had met een toenmalige werknemer in verband met een reïntegratiegesprek een afspraak in het kantoor van de b.v. De werknemer liet zich daarbij toen onaangekondigd vergezellen door zijn broer. Omdat verzoeker de broer in eerste instantie niet bij het gesprek aanwezig wilde hebben en hij ondanks diverse vorderingen van verzoeker weigerde het kantoor te verlaten, toonde verzoeker zijn politielegitimatiebewijs met het doel de broer uit het kantoor te verwijderen. De broer diende op 21 juli 2004 bij de politie een klacht in over het gebruik van het politielegitimatiebewijs door verzoeker.

Verzoeker klaagde erover dat in de klachtafdoening aan de klager stond vermeld dat met verzoeker een corrigerend gesprek zou worden gevoerd.

De Nationale ombudsman overwoog dat gelet op het feit dat verzoeker in zijn functie van ambtenaar van de regiopolitie in deze zaak was betrokken en gelet op de betreffende klachtenregeling waarin is bepaald dat de klager met een afdoeningsbrief in kennis wordt gesteld van de conclusies die aan de klachtafdoening worden verbonden en gelet op het feit dat niet was meegedeeld welke verdere arbeidsrechtelijke gevolgen er aan dit corrigerende gesprek werden verbonden, kon de politie in redelijkheid klager meedelen dat er een corrigerend gesprek met verzoeker zou worden gehouden. Van strijd met het vereiste van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer was geen sprake. De onderzochte gedraging was op dit punt behoorlijk.

Overige klachtonderdelen

klachtbehandeling; wijze van horen, slordigheden in rapportage, een mutatie verkeerd geïnterpreteerd,

afdoening klacht; verzoeker slechts een kopie van de afdoening aan klager ontvangen, intrekking klacht niet meegenomen in beslissing, gegrondverklaard en mededeling aan verzoeker tijdens gesprek over klacht

Geen reactie op klacht door korpsbeheerder

Instantie: Regiopolitie Utrecht

Klacht:

Wijze waarop een tegen verzoeker gerichte klacht over het gebruik van zijn politielegitimatiebewijs is behandeld en afgedaan: bij gehoor verzoeker niet toegestaan het arbeidsconflict nader toe te lichten, slordigheden in rapport klachtbehandelaar, onjuiste interpretatie van een zinsnede uit de mutatie van het dag - en nachtrapport heeft een rol gespeeld bij de behandeling van de klacht; bij klachtafdoening: alleen een kopie aan verzoeker verzonden, in klachtafdoening vermeld dat corrigerend gesprek met verzoeker gevoerd zou worden, bij afdoeningsbeslissing de intrekking van de klacht tegen verzoeker en de intrekking van een getuigenverklaring niet betrokken, klacht tegen verzoeker gegrond verklaard;.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Utrecht

Klacht:

Tijdens een gesprek meegedeeld dat ernstig getwijfeld werd over de wijze waarop verzoeker 'het blauw uitstraalde'; tot moment dat verzoeker zich tot de Nationale ombudsman wendde niet gereageerd op zijn klachten ondanks de toezegging dit binnen vier weken te doen.

Oordeel:

Gegrond