Tijdelijk Noodfonds Energie stelt ten onrechte DigiD verplicht

Brief

De Nationale ombudsman ontving een klacht over het Tijdelijk Noodfonds Energie 2024 (TNE). Het is alleen mogelijk om financiële steun bij TNE aan te vragen met een DigiD. Dat levert problemen op voor mensen die niet digitaal vaardig zijn. In dit geval is de klacht ingediend door een bewindvoerder. Zijn cliënte beschikte niet over een DigiD. Burgers die onder bewind staan, mogen zelf geen aanvraag doen en zijn daarvoor afhankelijk van hun gemachtigden of wettelijk vertegenwoordigers. Doordat er geen goede digitale machtigingsvoorziening is, zijn gemachtigden en wettelijk vertegenwoordigers veel tijd kwijt om een aanvraag te doen bij TNE en soms is het onmogelijk. In dit geval lukte het de bewindvoerder niet om een aanvraag in te dienen.

Burgers die steun vragen bij TNE kunnen dat alleen doen met een DigiD-account. Dat is een probleem voor de 2,6 miljoen mensen die digitaal niet vaardig genoeg zijn om zelf een aanvraag te doen bij TNE. Ook zijn er 273.000 mensen onder bewind gesteld. Deze mensen mogen zelf dus geen aanvraag doen. Daarnaast is er geen goede digitale machtigingsvoorziening, wat de aanvraag voor deze mensen extra lastig maakt.

TNE is een goed initiatief. Wij vinden echter dat TNE bij een eventuele volgende opening, ook toegankelijk moet zijn voor burgers zonder DigiD-account. Maar als dat alleen kan met een DigiD-account en ook machtigen lastig is, omdat er geen goede digitale machtingsvoorziening is, sluit TNE een grote groep burgers uit. De kans is groot dat mensen die de regeling het hardst nodig hebben buiten de boot vallen. In dit geval was het voor de bewindvoerder niet mogelijk om voor zijn cliënt een verzoek om tegemoetkoming in te dienen.

Wij vinden de klacht gegrond, maar we kunnen het voor dit jaar helaas niet oplossen. Wij zijn van oordeel dat het voor burgers mogelijk moet zijn om in de toekomst ook zonder DigiD een aanvraag te kunnen doen. Hierover hebben wij een brief aan minister Schouten gestuurd. Ook hebben wij hierover met haar gesproken. Voor dit jaar was het helaas niet meer mogelijk om dit op te lossen. Wij vinden dat dit bij een eventuele volgende opening van TNE wel goed geregeld moet zijn.