Gemeente handelt in strijd met het vereiste van goede informatieverstrekking

Brief

Een vrouw wil op haar perceel een erfafscheiding plaatsen. Op de website van de gemeente zoekt zij hierover informatie op. Op basis van de informatie die zij vindt, concludeert zij dat zij een omgevingsvergunning nodig heeft. Die vraagt zij vervolgens ook aan. Voor de vrouw is alleen onduidelijk dat aan de omgevingsvergunning kosten zijn verbonden. Door het ontbreken van die informatie wordt de vrouw overvallen door de kosten die de gemeente in rekening brengt voor de omgevingsvergunning. Zij dient hierover een klacht in bij de gemeente.

In reactie op de klacht laat de gemeente weten geen aanleiding te zien voor een tegemoetkoming in de kosten. Volgens de gemeente is algemeen bekend dat aan een omgevingsvergunning kosten zijn verbonden. De vrouw had volgens de gemeente wat meer onderzoek kunnen doen of met de gemeente kunnen bellen.

De Nationale ombudsman bestudeert de stukken en stelt  de gemeente vragen. De gemeente  laat weten vast te houden aan het uitgangspunt dat het als bekend mag worden verondersteld dat er aan dienstverlening kosten zijn verbonden. De gemeente heeft de digitale zoekopdracht van de vrouw gevolgd. De vrouw heeft vanuit de pagina over vergunningsvrije erfafscheidingen direct doorgeklikt naar het omgevingsloket. Daardoor miste de vrouw informatie over de kosten bij vergunningsplichtige erfafscheidingen. Die informatie over de kosten is wel beschikbaar op de pagina over omgevingsvergunningen onder het kopje "veelgestelde vragen". De gemeente laat ook weten dat zij wel lering heeft getrokken uit de klacht en aanleiding heeft gezien om de website te verbeteren.

De Nationale ombudsman vindt dat de gemeente informatie over de kosten voor een omgevingsvergunning op een toegankelijke manier beschikbaar moet stellen. Door informatie over legeskosten alleen onder het kopje "veelgestelde vragen" op te nemen, was voor de vrouw niet duidelijk dat aan de vergunningaanvraag kosten zijn verbonden. Het is wel positief dat de gemeente naar aanleiding van de klacht alsnog de website aanpast. Hoewel de gemeente heeft gehandeld in strijd met het vereiste van goede informatieverstrekking, hoeft zij de kosten voor de omgevingsvergunning niet terug te betalen aan de vrouw. Tegen de rekening van de gemeente kon namelijk bezwaar en eventueel beroep worden ingesteld.