Judith betaalt onterecht belastingen en heffingen voor een huis

Jarenlang te veel betalen

Op deze pagina

    Column
    Vrouw van middelbare leeftijd zit thuis achter een bureau met een laptop

    Als Judith (niet de echte naam) inlogt op mijnoverheid.nl schrikt ze van een brief van de Belastingsamenwerking Gemeenten en Hoogheemraadschap Utrecht (BghU). Daarin staat namelijk dat ze al jarenlang onroerendezaakbelasting en rioolheffing betaalt over twee huizen: haar huidige huis én het huis dat ze vier jaar geleden heeft verkocht.

    Dubbele belasting betalen?

    Judith belt gelijk met de BghU om dit recht te zetten. Ze legt uit dat ze in 2020 het huis heeft verkocht en toen ook is verhuisd. Dan hoeft ze toch ook geen belasting voor dat huis te betalen?

    Dat is ook niet zo, schrijft de BghU in een brief. De BghU stort daarom de te veel betaalde belasting van 2022 tot en met 2024 terug. Maar het geld dat ze in 2021 te veel betaalde, krijgt ze niet terug. De BghU zegt dat zij alleen geld terugstort als dat binnen een termijn van drie jaar is betaald. Als Judith het niet eens was met deze belastingaanslag, had ze eerder in bezwaar kunnen gaan. Maar dat heeft ze niet gedaan. En regels zijn regels, zegt de BghU.

    Alles netjes geregeld

    Belachelijk, vindt Judith. Toen ze in 2020 haar huis verkocht, heeft ze alles netjes geregeld. Ze heeft toen ook de verkoop van haar huis doorgegeven aan het Kadaster. Voor Judith is het duidelijk: de BghU heeft al die jaren onterecht geld geïncasseerd. En Judith wil niet opdraaien voor een fout die zij niet heeft gemaakt.

    Geld terug en excuus

    Ze dient bij ons een klacht in over de BghU en vraagt of wij iets kunnen doen. Collega Elif (niet de echte naam) pakt haar zaak op en gaat aan de slag. Ze stuurt haar klacht door aan de BghU en vraagt of zij dit op kunnen pakken. Ook vraagt Elif om een passende oplossing voor Judith. Die oplossing komt gelukkig ook. De klachtafdeling van de BghU laat weten dat zij het eens is met Judith. De BghU erkent haar fout, biedt excuses aan en stort de te veel betaalde belasting terug.

    Niet de dupe van fout overheid

    Ik ben blij dat Judith haar geld terug heeft. Dat zij jarenlang te veel belasting betaalde, was een fout van de BghU. Dan is het ook belangrijk dat de BghU die fout erkent en haar best doet om het probleem op te lossen. Het kan namelijk niet zo zijn dat burgers de dupe worden van fouten die de overheid maakt. Dat was bij Judith eerder wel het geval. Daarom ben ik tevreden met hoe de klachtafdeling van de BghU dit uiteindelijk oppakte en oploste.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van zaterdag 21 september.