De Nationale ombudsman spoort staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) aan om uiterlijk per september 2020 te starten met het compenseren van burgers en bedrijven die zijn benadeeld door de Belastingdienst omdat dwangbevelkosten ten onrechte niet zijn verlaagd.
In augustus 2019 werd vastgesteld dat in de periode van 2014 tot en met 2018 bij ruim 266.000 burgers en bedrijven dwangbevelkosten ten onrechte niet zijn verlaagd. Dwangbevelkosten zijn gekoppeld aan de hoogte van de belastingaanslag. Bij een vermindering van de aanslag verlaagt de Belastingdienst de kosten echter niet automatisch. Benadeelden zijn hiervan vaak niet op de hoogte.
Reinier van Zutphen: "De aard en de omvang van het probleem is al geruime tijd bekend. Daarom verwacht ik dat deze gedupeerden op korte termijn hun geld terugkrijgen of dat de bedragen worden verrekend met hun schulden. Burgers en bedrijven mogen verwachten dat de overheid voortvarend te werk gaat met het herstellen van fouten."
Nieuwe gevallen voorkomen
De Nationale ombudsman verwacht dat de staatssecretaris zo spoedig mogelijk een plan van aanpak deelt waaruit blijkt hoe de benadeelde belastingplichtigen, die nu nog niet volledig in beeld zijn bij de Belastingdienst, gecompenseerd gaan worden. Ook wil hij weten hoe de Belastingdienst dergelijke fouten in de toekomst gaat voorkomen.
Onjuiste informatievoorziening
Op 6 december 2019 heropende de Nationale ombudsman zijn onderzoek omdat de Belastingdienst liet weten dat de informatie die de ombudsman in 2018 heeft ontvangen onjuist was. Inmiddels heeft de Belastingdienst uitgelegd wat er is gebeurd. Om in het belang van burgers onderzoek te kunnen doen naar de Belastingdienst, moet de ombudsman erop kunnen vertrouwen dat de aan hem verstrekte informatie correct is.
Reinier van Zutphen: "De volgende keer dat de Belastingdienst twijfelt over de juistheid van informatie, verwacht ik dat de Belastingdienst mij dit direct laat weten."