Mijn huis uit!

Op deze pagina

    Column
    Koppel aan tafel met rekenmachine

    Chun (niet de echte naam) zit in zak en as. Ondanks zijn bezwaar legt de gerechtsdeurwaarder beslag op een te groot deel van Chun's inkomen. Nu heeft hij niet genoeg geld voor de huur en dreigen hij en zijn partner op straat te belanden. Waar kan hij nog terecht?

    Schuld uit het verleden

    Tijdens een slechte periode in zijn leven heeft Chun een schuld opgebouwd bij zijn ziektekostenverzekeraar. Hij kon de premie niet meer betalen. Na een paar aanmaningen werd de gerechtsdeurwaarder ingeschakeld.

    Huurachterstand

    Een deel van het inkomen dat Chun nu verdient, gaat naar de gerechtsdeurwaarder. Maar deze houdt geen rekening met de beslagvrije voet (BVV). Dat is het beetje geld dat je over moet houden voor je eerste levensbehoeften zoals de huur en boodschappen. De huurachterstand van Chun is inmiddels opgelopen tot drie maanden. De huurbaas dreigt hem en zijn partner nu uit huis te zetten.

    Een reactie blijft uit

    Chun heeft de gerechtsdeurwaarder al gewezen op de verkeerde beslaglegging. Hij heeft ook netjes de aanvullende informatie aangeleverd over toeslagen en het inkomen van zijn partner. Maar het blijft stil. Hij krijgt maar geen reactie op zijn klacht bij de deurwaarder. Chun ziet de toekomst somber in.

    Foute berekening rechtgezet

    Een vriend geeft hem het telefoonnummer van de Nationale ombudsman. Medewerker Mohamad luistert naar het probleem van Chun. Hij neemt vervolgens contact op met de gerechtsdeurwaarder om te vragen wat er aan de hand is. Waarom reageert deze  niet op de klacht van Chun? Mohamad wijst hem op de afspraken die de ombudsman heeft met de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders over het toepassen van de BVV als er beslag gelegd wordt op de bankrekening. De gerechtsdeurwaarder kijkt vervolgens nog eens goed naar de berekening van de BVV. Hij concludeert dat deze inderdaad niet klopt. Met veel excuses krijgt Chun het teveel ingehouden bedrag netjes teruggestort. Hij is erg opgelucht dat hij nu zijn huis niet uit hoeft. De volgende keer wordt het juiste bedrag ingehouden van zijn loon.

    Makkelijk de beslagvrije voet controleren

    Regelmatig krijgen wij berichten van burgers bij wie de BVV niet goed wordt toegepast. We zijn dan ook blij dat sinds 1 januari de wet is aangepast zodat de berekening van die BVV betrouwbaarder wordt. Hiervoor is onder andere een burgerportaal 'Uw beslagvrije voet' gemaakt. Via dit portaal kan je snel en makkelijk informatie vinden en de beslagvrije voet controleren. Ook komt er één centraal aanspreekpunt als er meerdere loonbeslagen zijn. Hopelijk voorkomen deze maatregelen dat mensen met schulden nog verder in de problemen komen.

    De personen op de foto zijn niet de personen uit de column.

    Deze column is verschenen in De Telegraaf van 30 januari 2021.