Belofte maakt schuld

Op deze pagina

    Column

    De drie woorden van het spreekwoord 'belofte maakt schuld' zijn veelzeggend. Omdat je ze zo vaak hoort bestaat het risico dat je zomaar aan die betekenis voorbijgaat. Voor mensen is het echter heel belangrijk dat als een ander iets belooft, deze ook overeenkomstig die belofte handelt. En mensen kunnen een behoorlijke hekel aan elkaar krijgen als beloftes niet nagekomen worden. Maar dat geldt ook voor overheidsinstanties. Laatst kwam ik een gemeente tegen die de essentie van dit spreekwoord compleet gemist had. Hun devies leek wel: "we beloven maar wat…"

    In de buurt van Maxims huis staan veel bedrijven. Doordat de werknemers overdag hun auto overal in zijn buurt parkeren, vindt hij dat hij en zijn buurtbewoners hun auto hier niet goed meer kwijt kunnen. Hij vraagt zijn gemeente dan ook iets aan dat parkeerprobleem te doen. De gemeente bekijkt Maxims situatie en ziet dat hij al een eigen garage heeft waar hij zijn auto kwijt kan en zelf dus minder een probleem heeft. Maar toch zegt de gemeente toe om een enquête te zullen houden onder de andere buurtbewoners om te bekijken of de buurt iets voelt voor een blauwe parkeerzone. Automobilisten mogen hun auto dan maar maximaal 2 uur parkeren. En die maatregel zou de parkeeroverlast weg kunnen nemen.

    Dat klinkt goed. Maar de gemeente voegt de daad niet bij het woord. Er komt maar geen enquête en daarom trekt Maxime bij de gemeente aan de bel. Die laat weten dat ze de enquête in januari 2007 zal houden. Maar in juli van dat jaar heeft Maxim nog steeds geen vragenlijst over de parkeerproblemen voorbij zien komen. En dan komt hij bij mij. Een medewerker van mijn bureau vraagt de gemeente wanneer die enquête nu eigenlijk gepland is. Het tweede kwartaal van 2008 luidt het antwoord. Maar zelfs dit blijkt een loze belofte. Mijn medewerker blijft er bij de gemeente op aandringen hoe het staat met die enquête. Maar de gemeente geeft niet thuis. Als de gemeente dan toch van zich laat horen, geeft ze aan dat de enquête in december 2008 staat gepland. Inmiddels heeft de enquête gelukkig plaatsgevonden.

    De gemeente mag natuurlijk zelf kiezen hoe ze reageert op het signaal over parkeeroverlast. Maar als ze een enquête belooft, dan moet ze die ook houden. Ik hoop dat de gemeente nu wel inziet dat belofte schuld maakt. Of zoals een ander spreekwoord zegt: 'Veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven'. Het is natuurlijk helemaal gek dat een buurtbewoner de gemeente twee jaar lang moet herinneren en een driedubbele belofte. Burgers zijn nu eenmaal geen zotten en willen serieus genomen worden. 

    Om privacyredenen is de naam veranderd