Niet-asbesthoudende golfplaten mogen niet bij de Milieustraat worden aangeboden zonder ze in te pakken als waren de platen asbesthoudend. Verzoeker was hiervan niet op de hoogte en heeft kosten gemaakt voor het laten inpakken van de platen. De gemeente wil deze kosten echter niet vergoeden, omdat de platen gratis konden worden ingeleverd, er gratis zakken beschikbaar zijn gesteld en het KOMO Keurmerk op de ingeleverde platen onvoldoende garantie biedt dat de platen asbestvrij zijn.
Tijdens het onderzoek blijkt dat niet het keurmerk wordt betwist, maar dat de platen in meerdere stukken breken wanneer ze in de afvalbak worden geworpen waardoor het keurmerk niet meer te zien is. Door latere vuilverwerkers kan niet meer goed gecontroleerd worden of de platen al dan niet asbesthoudend zijn. Dit is de reden dat de platen ingepakt moeten worden aangeboden.
De Nationale ombudsman acht de eisen die de gemeente mede in het belang van de volksgezondheid aan het aanbieden van afval stelt in overeenstemming met het redelijkheidsvereiste. De klacht van verzoeker is daarom ongegrond.