Verzoekster ontving een ziektewetuitkering van het UWV en werd door de arbeidsdeskundige van het UWV doorverwezen naar een re-integratiebureau (RIB). De arbeidsdeskundige zond het RIB voorafgaande aan de eerste afspraak het plan van aanpak met een aantal updates. De updates waren bestemd voor interne dossiervorming. Verzoekster wist van het bestaan van die updates niet af. Voor het doorzenden van stukken had verzoekster geen toestemming gegeven. De doorgezonden stukken bevatten in haar ogen vertrouwelijke medische informatie.
Verzoekster klaagde er over dat de arbeidsdeskundige zonder haar toestemming medische informatie had doorgestuurd. Volgens het UWV was er geen sprake van medische informatie. Bovendien was verzoekster meegedeeld dat het RIB stukken toegezonden zou krijgen.
De Nationale ombudsman constateerde dat het doorgezonden dossier medische informatie bevatte en dat niet gebleken was dat verzoekster toestemming had gegeven om die informatie aan het RIB te verstrekken. Ook zonder toestemming mag op grond van wet- en regelgeving soms gezondheidsinformatie worden doorgestuurd, mits die informatie noodzakelijk is voor een goede uitvoering van de re-integratie. Uit het dossier bleek volgens de Nationale ombudsman niet dat de doorgestuurde informatie noodzakelijk was voor de re-integratie.
De Nationale Ombudsman oordeelde dat de klacht gegrond was wegens het onvoldoende respecteren van het grondrecht van bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
2012