Op 23 oktober 2009 werd het rijbewijs van verzoeker ingevorderd vanwege het rijden onder invloed. Vanaf dat moment is verzoeker bezig geweest om te achterhalen waar zijn rijbewijs precies was, en hoe hij dit terug kon krijgen. Verzoeker heeft de politie, de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie en het Openbaar Ministerie te Breda wekenlang bestookt met verzoeken om informatie. Omdat verzoeker maar geen duidelijkheid kreeg en er zelf niet meer uitkwam, werd hij lid van JuroFoon. Dit kostte hem 45 euro.
JuroFoon vertelde dat hij een advocaat nodig had, zodat deze hem kon helpen bij het terugkrijgen van zijn rijbewijs. JuroFoon regelde voor verzoeker een advocaat. Uiteindelijk kreeg verzoeker zijn rijbewijs in december terug. Verzoeker diende ondertussen een klacht in bij de politie. De politie liet verzoeker weten dat uit een ingesteld onderzoek was gebleken dat er met het ingevorderde rijbewijs van verzoeker door een student in opleiding een aantal fouten was gemaakt. Verzoeker diende hierop een overzicht van zijn kosten in, waaronder de door hem gemaakte advocaatkosten.
De verzekeraar van de politie deelde verzoeker mee dat de politie de aansprakelijkheid door het foutieve handelen erkende, maar dat zij niet inzag waarom het in de gegeven omstandigheden nodig was geweest om een advocaat in te schakelen, nu verzoeker Jurofoon had geraadpleegd. De advocaatkosten werden dan ook niet vergoed.
Verzoeker klaagt erover dat het regionale politiekorps Midden en West Brabant niet bereid is de advocaatkosten die hij heeft gemaakt in het kader van de teruggave van zijn ingevorderde rijbewijs, te vergoeden.
De Nationale ombudsman oordeelde dat de politie in strijd handelde met het redelijkheidsvereiste door de advocaatkosten niet te vergoeden. Het argument van de korpsbeheerder dat verzoeker op eigen initiatief een advocaat raadpleegde zonder het antwoord van de politie af te wachten kan de Nationale ombudsman niet volgen. Verzoeker heeft immers weken lang geprobeerd via onder meer de politie informatie te verkrijgen over zijn rijbewijs. De Nationale ombudsman acht het zeer begrijpelijk dat nu dit zonder enig resultaat bleef verzoeker zich uiteindelijk wendde tot een professionele juridische bijstandsverlener. Dat JuroFoon verzoeker dus doorverwees naar een advocaat en dat deze rechtsbijstand geld kost komt naar het oordeel van de Nationale ombudsman dan ook in alle redelijkheid voor risico van de politie.
Aanbeveling:
De Nationale ombudsman geeft de beheerder van het regionale politiekorps Midden en West Brabant in overweging een nieuwe beslissing te nemen op het verzoek tot vergoeding van de advocaatkosten en bij de motivering daarvan uit te gaan van de overwegingen van de Nationale ombudsman.