2011/113: Grootouders klagen over beperking contact met kleindochter door behandelgroep WSG

Rapport

De heer S. en zijn echtgenote zijn grootouders van Inge1. Inge staat onder toezicht van de William Schrikker Groep te Diemen (WSG). Zij heeft jarenlang in een pleeggezin gewoond en woont op dit moment in een orthopedagogische behandelgroep. De ouders van Inge zijn in het verleden niet in staat gebleken om haar op te voeden en hebben slechts beperkt contact met haar. De heer S. en zijn echtgenote zijn erg begaan met Inge en maken zich zorgen om haar situatie. Zij wensen graag te worden betrokken bij haar leven en willen haar ondersteunen.

De heer S. is van mening dat de WSG in samenspraak met de behandelgroep het contact tussen hem, zijn echtgenote en Inge onnodig beperkt. Hij klaagde erover dat de WSG onvoldoende heeft geluisterd naar zijn wensen met betrekking tot de omgang met zijn kleindochter. Daarnaast stelde de Nationale ombudsman uit eigen beweging onderzoek in naar het niet ontvankelijk verklaren van verzoeker door de klachtencommissie van de WSG.

De WSG is meerdere malen het gesprek aangegaan met de heer S. en zijn echtgenote. Daarbij heeft de WSG de heer S. uitleg gegeven over de eigen handelswijze, geluisterd naar zijn argumenten en ingestemd met uitbreiding van het contact. De Nationale ombudsman oordeelt dat de WSG een zorgvuldige belangenafweging heeft gemaakt en heeft geluisterd naar de wensen en zorgen van de heer S. Het belang van Inge stond echter voorop voor de WSG. Dat de heer S. niet kon instemmen met de beslissingen van de WSG, neemt niet weg dat de WSG in overeenstemming heeft gehandeld met het vereiste van professionaliteit.

De strikte wijze waarop de klachtencommissie van de WSG het begrip 'belanghebbende' heeft gehanteerd om de klacht van de heer S. niet ontvankelijk te verklaren, doet geen recht aan de belangrijke positie die de heer S. en zijn echtgenote innemen in het leven van Inge en het belang dat zij om die reden hebben om gehoord te worden door de klachtencommissie. De heer S. is door het handelen van de WSG beperkt in zijn mogelijkheden en volledig afhankelijk gemaakt van het informele contact met de WSG. Door de klacht van de heer S. niet in behandeling te nemen, heeft de WSG in strijd gehandeld met het vereiste van fair play. De Nationale ombudsman geeft de WSG in overweging om iedereen die geconfronteerd wordt met een concrete gedraging van de WSG toegang te geven tot de procedure van de klachtencommissie, conform het gestelde in de handreiking 'Goede klachtbehandeling in de Jeugdzorg' (2010/045) van de Nationale ombudsman.

Instantie: William Schrikker Groep te Diemen

Klacht:

onvoldoende geluisterd naar verzoekers wensen met betrekking tot de omgang met zijn kleindochter

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: William Schrikker Groep te Diemen

Klacht:

klacht niet in behandeling genomen

Oordeel:

Gegrond