2008/304

Rapport

Verzoeker handelt in rooibosthee. De Voedsel en Warenautoriteit onderzoekt de veiligheid van voedsel. In dat kader controleerde de VWA ook bij verzoeker of hij medische en/of gezondheidsclaims over zijn thee vermeldde, die niet waren toegestaan.

Verzoeker klaagt erover dat de VWA hem bij een controlebezoek onvoldoende duidelijk had gemaakt wat hij wat betreft claims al dan niet mocht vermelden over zijn product en dat de VWA hem daarna waarschuwde dat de tekst op zijn verpakking niet was toegestaan, terwijl hem dit bij een eerdere controle niet was gemeld.

Bij het controlebezoek op 22 oktober 2007 en in de schriftelijke waarschuwing daarna had de VWA voldoende duidelijk gemaakt aan verzoeker welke claims al dan niet waren toegestaan. De VWA had aangegeven dat een medische claim niet was toegestaan, en wat onder zo'n claim moest worden verstaan. Ook gaf de VWA voorbeelden van medische claims die verzoeker gebruikte, en die niet waren toegestaan. Verder verwees de VWA naar een site waarop verzoeker meer informatie kon vinden.

Geen strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking; Wat betreft het vereiste van rechtszekerheid werd geen oordeel gegeven.

Instantie: Voedsel en Warenautoriteit te Den Haag

Klacht:

Bij controlebezoek onvoldoende duidelijk gemaakt wat verzoeker al dan niet mag vermelden over verzoekers product wat betreft medische/gezondheidsclaims en geweigerd verzoeker daarvan schriftelijk op de hoogte te stellen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Voedsel en Warenautoriteit te Den Haag

Klacht:

Gewaarschuwd dat tekst op verpakking van verzoekers product in strijd is met regelgeving, terwijl dit bij eerdere controle, zo'n drie jaar geleden, niet was gemeld.

Oordeel:

Geen oordeel