2008/079

Rapport

Verzoeker en andere gerechtigden tot een Antilliaans ouderdomspensioen, dienen hun pensioenfonds periodiek een 'attestatie de vita" te verstrekken om zo de continuïteit van hun maandelijkse inkomsten te waarborgen. Op grond van de wet dient zo'n bewijs - een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie - gratis te worden verstrekt, indien het is bedoeld voor een pensioenuitkering.

Volgens de gemeente Alkmaar dient te worden aangetoond dat het bewijs nodig is voor de pensioenuitkering om voor een gratis verstrekking in aanmerking te komen.

Volgens verzoeker verplicht hem dat tot levenslange correspondentie met zijn pensioenfonds om steeds weer te moeten vragen om een actuele verklaring dat een attestatie de vita nodig is, omdat zijn pensioenfonds verlangt dat hij uit zichzelf periodiek een bewijs opstuurt.

Verzoeker klaagt erover, dat de gemeente Alkmaar hem en andere pensioengerechtigden onnodig belastende voorwaarden stelt.

De Nationale ombudsman overwoog onder meer dat gemeenten het kennelijk nodig achten zich ervan te overtuigen dat voor een bewijs van in leven zijn ten behoeve van een Antilliaanse pensioenuitkering terecht geen leges in rekening wordt gebracht. Een dergelijk bewijs is in de praktijk echter in slechts twee situaties nodig, namelijk in verband met een pensioenuitkering en, incidenteel, in verband met een aanvraag om een levensverzekering. Pensioengerechtigden, in de regel personen van 60 jaar of ouder, sluiten nog slechts bij hoge uitzondering behoefte aan het afsluiten van een levensverzekering. Een in verband met een pensioenuitkering gratis verstrekt bewijs kan ook voor een ander doel worden gebruikt. Om praktische redenen valt dan ook niet in te zien waarom een gemeente een pensioengerechtigde niet op vertoon van een legitimatiebewijs en een document waaruit blijkt van een pensioenaanspraak een kosteloos bewijs zou kunnen verstrekken. Een pensioenslip of uitkeringsstrook van het pensioenfonds voldoet niet, omdat die onregelmatig, alleen in het geval van een wijziging, wordt verstrekt en daarom minder geschikt is om te dienen als actueel verzoek.

De gemeente had zich dat kunnen realiseren en daarnaar moeten handelen door de voorwaarden voor kosteloze verstrekking te vereenvoudigen.

De Nationale ombudsman concludeerde dat verzoekers klacht gegrond is wegens strijd met het vereiste van correcte bejegening.

Aan zijn oordeel verbond de Nationale ombudsman de aanbeveling aan het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar om te overwegen om een attestatie de vita kosteloos te verstrekken aan degene die met een legitimatiebewijs en een document waaruit blijkt van zijn pensioenaanspraak aannemelijk maakt, dat hij dat bewijs nodig heeft voor de continuering van zijn pensioen.

Instantie: Gemeente Alkmaar

Klacht:

Voor het krijgen van een zogenoemde 'attestatie de vita' onnodig belastende voorwaarden gesteld.

Oordeel:

Gegrond