In 1998 is verzoekster gescheiden van de vader van haar twee kinderen, K. Bij vonnis werd bepaald dat de vader ten behoeve van de kinderen alimentatie dient te betalen. Omdat de vader niet of niet voldoende betaalde, verzocht verzoekster het LBIO in 2001 om de inning over te nemen. In 2001 legde het LBIO beslag op het loon van de ex-echtgenoot. In 2005 werd door het LBIO nogmaals een loonbeslag gelegd. In december 2005 droeg het LBIO de zaak van verzoekster over aan een deurwaarder.
Vz klaagde er onder meer over dat het LBIO bij stortingen van alimentatiebedragen op haar bankrekening niet aangaf in welke maand dit bij haar ex-echtgenoot via loonbeslag is geïnd.
De No overwoog dat om in dit geval na te gaan in welke maand het gestorte bedrag aan alimentatie is geïnd via het loonbeslag van de ex-echtgenoot, het LBIO bij de deurwaarder zou moeten nagaan in welke maand het bedrag precies is ontvangen. De deurwaarder zou dit op zijn beurt weer moeten navragen bij de eerste beslaglegger op het loon van de ex-echtgenoot, omdat deze gelden uit het loonbeslag in eerste instantie ontvangt. Gezien het grote aantal zaken dat het LBIO maandelijks behandelt, en het belang dat verzoekster zou hebben bij het op de hoogte zijn van de data van inning, is het niet onredelijk is dat het LBIO bij de stortingen van de alimentatiebedragen niet standaard aangeeft van welke maand loon dit afkomstig is.
LBIO heeft gehandeld conform het redelijkheidsvereiste. De No acht de klacht niet gegrond.
Desalniettemin is No met directeur van oordeel dat het mogelijk moet zijn om deze gegevens telefonisch bij de zaakbehandelaar op te vragen, indien daar reden toe is. Dit bleek echter stroef te verlopen. No deed daarom aanbeveling om vz vast tijdstip per maand aan te geven waarop zij de behandelaar van haar zaak telefonisch mag benaderen om haar vragen te stellen. Daarbij wordt opgemerkt dat ook verzoekster zich tijdens deze gesprekken moet realiseren dat het voor het LBIO niet altijd mogelijk is om al haar vragen te beantwoorden, omdat het LBIO op dit moment afhankelijk is van de eerste beslaglegger.
Onvoldoende gebruik maken van loonbeslag
Tijdstip inschakelen deurwaarder
Niet opvragen van info bij belastingdienst