2006/279

Rapport

Verzoekster, afkomstig uit Kameroen, wilde aangifte doen van mensenhandel. Toen de politie de aangifte niet wilde opnemen, wendde zij zich tot de officier van justitie, die weigerde de politie opdracht te geven tot het opnemen van de aangifte, omdat er onvoldoende aanknopingspunten zouden zijn voor enig nader onderzoek.

Verzoekster klaagde over de afwijzing van haar verzoek tot het (doen) opnemen van aangifte.

De Nationale ombudsman overwoog dat de politie - en later ook de officier van justitie - kennelijk het idee had dat het verzoekster in feite om het verkrijgen van een vreemdelingen­rechtelijke status ging (bij een aangifte tot mensenhandel verkrijgt het slachtoffer een verblijfsvergunning) en niet zozeer om de opsporing en vervolging van een strafbaar feit. Dat was kennelijk de reden om eerst nog enig onderzoek te verrichten naar de betrouwbaarheid van verzoeksters verklaringen. Daaruit rees twijfel over de juistheid van de reis- en verblijfgegevens en de aangifte werd dan ook niet opgenomen. De Nationale ombudsman vond dit laatste niet juist. Ook in die gevallen waarin het idee zou kunnen post vatten dat het degene die aangifte wil doen voornamelijk om de vreemdelingenrechtelijke consequenties te doen is, geldt de hoofdregel dat de aangifte moet worden opgenomen. Op die hoofdregel is slechts een uitzondering mogelijk als al op voorhand, zonder enig verder onderzoek en zonder de minste twijfel kan worden vastgesteld dat de gedraging waarvan men aangifte wil doen niet is te kwalificeren als een strafbaar feit. Deze uitzondering was hier echter niet van toepassing. Onderzoek naar de betrouwbaarheid van degene die de aangifte wil doen, noch een inschatting of er voldoende bewijsmateriaal kan worden vergaard, dienen in dit stadium een rol te spelen. De Nationale ombudsman oordeelde dat in strijd met het beginsel van fair play geen aangifte was opgenomen.

Aan de minister van Justitie werd in overweging gegeven het oordeel van de Nationale ombudsman in dezen onder de aandacht van de arrondissementsparketten te brengen.

- Ambtshalve onderzoek naar toepassing van hoor en wederhoor tijdens klachtonderzoek.

Instantie: Officier van justitie (Amsterdam)

Klacht:

Verzoeksters verzoek tot het (doen) opnemen van aangifte van mensenhandel afgewezen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Officier van justitie (Amsterdam)

Klacht:

Onderzoek uit eigen beweging naar de wijze waarop bij behandeling klacht uitvoering is gegeven aan het toepassen van hoor en wederhoor.

Oordeel:

Gegrond