Verzoekster, een vereniging van bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam heeft al geruime tijd onenigheid met de eigenaar over diens sloop- en renovatieplannen met betrekking tot enkele loodsen op het binnenterrein van het complex. Een deel van een van deze loodsen is bij verzoekers in gebruik als fietsenstalling.
Op advies van de politie had de eigenaar begin november 2001 de start van de sloopwerkzaamheden uitgesteld. Enkele weken later zou alsnog worden begonnen met de sloopwerkzaamheden. De bewonersvereniging is toen een blokkade begonnen van het te slopen complex. Toen de bewonersvereniging de blokkade niet wilde beëindigen, heeft de politie na diverse sommaties de blokkade opgeheven, een aantal bewoners aangehouden terzake van huisvredebreuk en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel en overgebracht naar het politiebureau.
1) Verzoekster heeft er onder meer over geklaagd dat de politie niet bevoegd was om tegen de bij de blokkade betrokken personen op te treden.
2) Ook heeft verzoekster erover geklaagd dat de overbrenging naar en ophouding in het politiebureau slechts is gebeurd om de eigenaar gelegenheid te geven de sloop te voltooien.
Ad 1) Een deel van de loodsen op het binnenterrein was bij de eigenaar in gebruik als kantoor en opslagruimte. Door de eigenaar de toegang tot dit gedeelte van de loods te ontzeggen, handelde verzoekster (e.a) in strijd met het bepaalde in artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht, bovendien werd geen gehoor gegeven aan de sommatie om de blokkade op te heffen. Het optreden van de politie volgt dan ook uit de in artikel 2 van de Politiewet 1993 vastgelegde taak om in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels de openbare orde te handhaven.
Ad 2) Het staat vast dat alle tijdens het voorval aangehouden personen na naar het politiebureau te zijn overgebracht, aan de hulpofficier van justitie zijn voorgeleid, zijn verhoord en na afloop van het verhoor weer in vrijheid zijn gesteld. Niet is gebleken dat daarbij op enig moment niet overeenkomstig de wettelijke voorschriften zou zijn gehandeld.
De Nationale ombudsman kan verzoekster dan ook niet volgen in haar stelling dat de aanhouding en overbrenging naar het politiebureau uitsluitend zou zijn gebeurd om de ontruiming van het te slopen pand te vergemakkelijken en geen strafvorderlijk doel diende.
Mbt 1 en 2 Geen normen overschreden
3) Onjuist gebruik van handboeien.
4) In het kader van de klachtbehandeling heeft de politie ten onrechte niet alle klachtonderdelen meegenomen.