Domeinen Roerende Zaken geeft voldoende duidelijkheid over taxatie

Brief

De auto van een mevrouw was door de politie in beslag genomen. In opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) heeft Domeinen Roerende Zaken (verder: Domeinen) de auto verkocht. Later bleek dat de auto van de rechter moest worden teruggegeven. Omdat dat niet meer kon, betaalde het OM een vergoeding aan de mevrouw. Haar zoon diende een klacht in omdat hij de vergoeding te laag vond. Domeinen wilde de vergoeding aanvullen. Het OM had de verkoopprijs betaald aan de vrouw. De taxatiewaarde van de auto die Domeinen had vastgesteld, was hoger. In zo'n geval moet Domeinen of het OM de taxatiewaarde vergoeden. Domeinen bood de vrouw ook aan de wettelijke rente te vergoeden tot aan het moment van de beslissing op de klacht.

De zoon was het er niet mee eens en diende een klacht in bij de Nationale ombudsman. Hij wees er onder meer op dat de auto allerlei dure opties en accessoires had. En dat het ging om een speciaal type auto die alleen in het buitenland verkrijgbaar was geweest.

De zoon vond ook dat Domeinen de wettelijke rente moest vergoeden tot het moment van de uitbetaling van de vergoeding.

De Nationale ombudsman vond de klacht niet gegrond.

Domeinen had uitgelegd dat bij de taxatie de executiewaarde van de auto moest worden geschat. Dat is de waarde die de auto naar verwachting zou opbrengen bij een gedwongen openbare verkoop. Die waarde is altijd een stuk lager dan de waarde die moet worden betaald bij een "gewone" aankoop bij een garage of via internet.

Verder gebruikt Domeinen bij de taxatie een professioneel computerprogramma. Dat is volgens de Nationale ombudsman een goed beginpunt voor het bepalen van de executiewaarde. Dat het ging om een geïmporteerde auto, en de buitenlandse versie licht afwijkt van de versie die in Nederland verkrijgbaar was, wilde volgens de ombudsman niet zeggen dat het taxatieprogramma onbruikbaar was. Taxatie is geen "exacte wetenschap", maar een schatting.

Het taxatieprogramma geeft een basiswaarde aan voor de taxatie. Afhankelijk van de dingen die hij ziet aan de auto (schades, maar ook opties of accessoires die de waarde mogelijk verhogen) verhoogt of verlaagt de taxateur die basiswaarde. In het taxatierapport over de auto van de mevrouw was te zien dat de taxateur de waarde ("handmatig") had verhoogd.

De Nationale ombudsman kon volgen dat Domeinen de wettelijke rente wilde vergoeden tot twee weken na de afhandeling van de klacht. De mevrouw was er immers niet verantwoordelijk voor dat het OM haar eerst een te lage vergoeding had gegeven. Daarom heeft Domeinen aangeboden de rente te vergoeden. Het was daarna aan de mevrouw om het aanbod wel of niet te aan te nemen.