Politie handelt klacht van man niet goed af

Brief

Een man klaagt erover dat een politiemedewerkster informatie over hem opzocht in de politiesystemen en daarover in haar vrije tijd met anderen sprak. De man wil dat er maatregelen worden genomen tegen deze politiemedewerkster en dat zij wordt ontslagen. De man diende daarom een klacht in bij de politie. De politie nam de klacht van de man niet in behandeling. Volgens de politie zou de man klagen over iets wat de politiemedewerkster in haar vrije tijd heeft gedaan. Dan hoeft de klacht niet behandeld te worden.

De man diende een klacht in bij de Nationale ombudsman. De politie legde aan de ombudsman uit dat de klacht als integriteitsmelding is beoordeeld en is overgedragen aan de afdeling die daar over gaat. De politie had de man direct duidelijk moeten informeren dat zij zijn klacht als integriteitsmelding zou oppakken. Het ging niet over een handeling in haar vrije tijd. De man heeft hiervoor excuses gekregen van de politie. Het is volgens de politie normaal dat de politie vanwege privacyredenen geen uitspraken doet over het verloop van een intern integriteitsonderzoek.

De Nationale ombudsman vindt dat de politie de man in eerste instantie niet juist informeerde. De ombudsman vindt dat de politie de klacht beter had kunnen behandelen. Het gaat volgens de ombudsman niet om iets wat de politiemedewerkster in haar vrije tijd heeft gedaan. Omdat de politie de klacht wel als integriteitsmelding heeft opgepakt, is de klachtbehandeling afgerond. De Nationale ombudsman kan geen oordeel geven over het gedrag van de politiemedewerkster waarover de man klaagt. De ombudsman is niet bevoegd om over het verloop of de uitkomst van een integriteitsonderzoek een oordeel te geven.