Vernieuwen van het EORI-nummer kost de Douane nog tijd

Brief

Om als ondernemer internationaal en met de Douane zaken te doen, is een EORI-nummer nodig. In het EORI-nummer is het Burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Dat is in strijd met de privacyregels. Een man vroeg de Douane daarom om een nieuw EORI-nummer, waar het BSN niet in is vermeld. De Douane weet dat het niet goed is dat het BSN een onderdeel is van het EORI-nummer. De Douane wil dat veranderen. Maar het was op dat moment nog niet mogelijk "BSN-loze" EORI-nummers af te geven. Wel wist de Douane andere mogelijkheden voor de man. Hij zou zaken kunnen doen via een douane-expediteur. Dan hoeft hij het EORI-nummer niet te gebruiken. Of de Douane zou zijn "oude" EORI-nummer, met BSN, weer in gebruik kunnen stellen. De Douane had dat nummer ongeldig gemaakt, nadat de man er een klacht over had ingediend.

De Nationale ombudsman vroeg de Douane hoe het zit met de vernieuwing van de EORI-nummers. De Douane liet weten dat het vernieuwen van de EORI-nummers een ingewikkelde klus is. Er moet veel aan de systemen worden veranderd. Dat kost tijd.

Verder wees de Douane erop dat het EORI-nummer niet zo'n grote bedreiging was voor de privacy als het oude BTW-nummer van de Belastingdienst. De Belastingdienst moest de BTW-nummers vernieuwen, omdat daar ook het BSN in stond. Maar het EORI-nummer hoeft, anders dan het BTW-nummer, niet bekend te worden gemaakt aan andere organisaties en personen, buiten overheidsorganisaties.

Tenslotte wees de Douane erop dat de vernieuwing van het EORI-nummer eraan zit te komen. Als het goed is, is het op 30 juni 2022 klaar.

De Nationale ombudsman had begrip voor het verhaal van de Douane. En vond de tijd die het nog zal duren tot het nieuwe EORI-nummer er is, te overzien. De Nationale ombudsman sloot deze zaak af. Maar hij houdt in de gaten of de Douane op 30 juni 2022 inderdaad klaar is met het vernieuwen van het nummer.