Binnen het meerjarenprogramma Migratie doen we onderzoek en activiteiten op het gebied van de opvang van asielzoekers. Het gaat om de situatie van asielzoekers bij de aanmeldcentra, (crisis)noodopvang en de reguliere opvang.
De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman onderzochten de situatie van gezinnen in de crisisnoodopvang. Ze keken of de opvang van deze gezinnen voldeed aan de mensen- en kinderrechtelijke verplichtingen die voor de opvang van asielzoekers gelden. In hun rapport De crisis voorbij schrijven zij dat de waardigheid van volwassenen en kinderen ernstig onder druk staat in de crisisnoodopvang. Hun situatie moet snel verbeteren. In het rapport presenteren zij onder andere een toetsingskader om de kwaliteit van de opvang te toetsen en zo te kijken of de overheid mensen- en kinderrechten wel naleeft. Lees hier het rapport.
De Nationale ombudsman bracht ook een rapport uit over de positie van burgers die hulp boden aan asielzoekers bij het Aanmeldcentrum ter Apel. Twee organisaties, MiGreat en Doorbraak, dienden bij de ombudsman klachten in over het optreden en de klachtafhandeling van de gemeente Westerwolde en de politie. De ombudsman concludeert in het rapport dat het optreden van de overheid richting burgers die hulp boden aan asielzoekers op het grasveld bij Ter Apel niet behoorlijk en ongepast was. Verder vindt de ombudsman dat er geen sprake is van een behoorlijke klachtbehandeling. Lees hier het rapport.