Programma Discriminatie

CTER-registratie

Burgers met een terrorisme of extremisme registratie (CTER-registratie) weten vaak zelf niet dat ze geregistreerd zijn. Ze kunnen onverwacht in de problemen komen. Bijvoorbeeld doordat ze op vakantie gaan en het vakantieland niet in mogen. Of in het buitenland worden vastgezet.

Voor burgers met een CTER-registratie is het onduidelijk aan wie ze vragen kunnen stellen. Waarom staan ze geregistreerd, wie heeft dit gedaan en hoe kunnen ze aantonen dat de registratie eventueel onterecht is?

In november 2024 brachten we ons rapport Blind vertrouwen? uit. Hiervoor onderzochten we of de overheid zich behoorlijk gedraagt in deze procedure. 

Juist omdat overheidsorganisaties niet volledig open kunnen zijn omdat de nationale veiligheid op het spel staat, moet toezicht en rechtsbescherming goed zijn georganiseerd. Rechtsbescherming houdt in dit geval in dat je als burger informatie kan opvragen over je registratie en dit kunt aanvechten als je onterecht geregistreerd staat. Dat is volgens de ombudsman nu niet het geval. De burger kan er volgens de ombudsman niet blind op vertrouwen dat zijn individuele rechten en vrijheden voldoende zijn beschermd. CTER-registraties staan op gespannen voet met de individuele rechten en vrijheden van burgers.  

Het onderzoek van de ombudsman laat zien dat het voor burgers vrijwel onmogelijk is om hun registratie aan te vechten. Ook is het onafhankelijk toezicht op het CTER-proces niet goed georganiseerd. Fouten worden bijvoorbeeld pas achteraf zichtbaar.   

De ombudsman roept de minister van Justitie en Veiligheid op het systeem te verbeteren. Zodat mensenrechten en nationale veiligheid met elkaar in balans zijn.