Een vrouw werkt bij haar man in zijn bedrijf. Zij gaan uit elkaar en de vrouw gaat ziek uit dienst. Na twee jaar ziekte vindt het UWV haar 65-80% arbeidsongeschikt. Ze krijgt daarom een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Hierna gaat ze bij een andere werkgever werken. Daarmee verdient ze zoveel dat de arbeidsongeschiktheidsuitkering niet wordt uitbetaald.
UWV deelt haar inkomsten mee aan haar ex-werkgever die ook haar ex-man is. Dat vindt ze vervelend omdat dit privé is en niet nodig omdat haar uitkering niet wordt uitbetaald. Ze dient hierover een klacht in.
Het UWV begrijpt dat het voor haar vervelend is dat haar inkomsten bij haar ex-man als ex-werkgever terechtkomen. Het UWV zegt niet anders te kunnen omdat de wet dit zegt. Er wordt daarbij verteld dat er financiële gevolgen voor de ex-werkgever kunnen zijn door haar uitkering maar niet hoe dit zit.
De Nationale ombudsman vindt dat het UWV meer uitleg aan de vrouw had kunnen geven over wat haar arbeidsongeschiktheidsuitkering financieel betekent voor haar ex-werkgever. Haar ex-werkgever betaalt mee aan haar uitkering. De door hem betaalde premie voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen gaat omhoog door haar arbeidsongeschiktheid. Dat is zijn belang om haar inkomsten te weten.
Het UWV heeft na tussenkomst van de Nationale ombudsman alsnog besloten haar inkomsten niet meer te delen met haar ex-werkgever als haar situatie zo blijft. Dat is mooi maar dit had eerder gekund.