Van een koude kermis thuiskomen

Op deze pagina

    Nieuwsbericht
    foto van een kermisattractie

    Voor de een is het vooral leuk of lucratief; voor de ander geeft het vooral overlast. In de gemeente bestaan verschillende wensen rondom evenementen. Daar waar verschillende en botsende belangen bestaan, is het voor de gemeente lastig om het voor iedereen goed te doen. Over dit soort dilemma's en knelpunten heeft de Nationale ombudsman het rapport ‘Van een koude kermis thuiskomen' uitgebracht. Wat mogen omwonenden nu eigenlijk van hun gemeente verwachten bij evenementen?'

    Janneke wil een driedaags food-, flower- en funkfestival organiseren. Ze heeft goede contacten met lokale, biologische boeren en kent nog een aantal hoog aangeschreven muzikanten. Net buiten het centrum ligt een prachtig groen park: de perfecte locatie voor een festival voor jong en oud. Ze vraagt de gemeente wat de mogelijkheden zijn. Naar aanleiding van het initiatief van Janneke gaan medewerkers van de gemeente met haar aan tafel. Ze zijn enthousiast over haar ideeën. De gemeente wil de komende jaren inzetten op het aantrekken van meer evenementen. Dat is goed voor de lokale economie en draagt bij aan het imago van de gemeente. Om ervoor te zorgen dat alles goed en veilig verloopt, is de gemeente bereid om Janneke een handje te helpen. Door het gebrek aan ervaring van Janneke en de complexiteit van de aanvraag, is de vergunningverlening helaas aan de late kant, maar iedereen is tevreden over de zorgvuldige voorbereiding. In de zomer is het dan eindelijk zo ver! Liselotte woont al jaren tegenover het park met haar man en een baby van drie maanden. Het is inderdaad een prachtige plek, een stukje natuur in de stad, waar buurtbewoners graag picknicken en kinderen spelen. Liselotte schrikt als het festival start: ze wist niet dat er zo'n groot evenement georganiseerd zou worden. Het park wordt overstelpt met mensen, er staan meerdere foodtrucks en een groot podium met versterkte muziek tot middernacht. Wanneer het hele gezin voor een tweede nacht op rij wakker ligt, belt ze de politie. Maar die kan niks betekenen. En de gemeente is helemaal niet bereikbaar. Liselotte is er helemaal klaar mee. Hoe kan het dat de gemeente dit zo maar laat gebeuren?

    Omwonenden zijn volwaardig gesprekspartner

    Uit klachten en signalen van omwonenden blijkt dat zij zich niet gehoord en betrokken voelen door hun gemeente als er evenementen voor hun deur plaatsvinden. Ook als het gaat om de ontwikkeling van beleid over evenementen en de verlening van evenementenvergunningen kunnen burgers in veel gevallen niet meepraten.

    Het onderzoek laat zien dat er voor gemeenten bij evenementen een spanningsveld bestaat tussen verschillende belangen die in de gemeente bestaan. In het rapport 'Van een koude kermis thuiskomen' geeft de Nationale ombudsman aan wat van gemeenten verwacht wordt en welke uitgangspunten leidend zijn bij de beoordeling van individuele klachten. Om te voorkomen dat omwonenden én gemeenten uiteindelijk allebei van een koude kermis thuiskomen, is het belangrijk dat omwonenden volwaardige gesprekspartners zijn van gemeenten.

    Bijlagen

    Samenvatting rapport (pdf, 101.78 kB)