Onnodig geweld

Op deze pagina

    Column
    Foto van een man in handboeien

    René* is met zijn auto in de avondspits op weg naar huis. Hij rijdt een kruispunt op maar komt daar onverwacht tot stilstand. Er is zojuist een verkeersongeval gebeurd. Politieagenten zijn druk bezig om het verkeer om te leiden. Daar staat René dan, hij wil eigenlijk linksaf slaan maar dat kan blijkbaar niet. Het is hem - ondanks de aanwijzingen van de politie - niet helemaal duidelijk  wat nu de bedoeling is. De situatie loopt daarna vrij snel uit de hand. Met als resultaat dat René pepperspray in zijn gezicht krijgt gespoten, met geweld de auto uit wordt getrokken, er een nekklem wordt aangelegd en hij geboeid wordt meegenomen naar het politiebureau.

    Zodra René mentaal én fysiek weer enigszins is bijgekomen van deze gebeurtenis, dient hij een klacht in bij de politie over de wijze waarop hij is aangehouden. De politiechef geeft hem deels gelijk en concludeert dat het gebruik van de pepperspray in deze situatie niet toegestaan was. Maar de klacht over het verdere geweldsgebruik wordt ongegrond verklaard. Met dat laatste is René het niet eens. Daarom klopt hij samen met zijn advocaat bij ons aan. Hij vindt dat de politie onnodig geweld tegen hem heeft gebruikt, zo laat hij aan mijn collega Marjolein weten.

    Marjolein is onder de indruk van zijn verhaal, maar wil natuurlijk ook het verhaal van de betrokken politieagenten horen. Dat geeft een ander beeld. Eén van de agenten vertelt dat hij René de aanwijzing heeft gegeven om rechtsaf te slaan. Omdat René niet luisterde, heeft de agent om zijn rijbewijs gevraagd. René zou daar niet aan hebben meegewerkt. Vervolgens heeft een tweede agent pepperspray in zijn gezicht gespoten en hebben ze hem daarna uit zijn auto getrokken. René laat daarentegen weten dat hij zich helemaal niet wilde verzetten maar dat hij juist zijn autogordel wilde losmaken. Eenmaal op de grond trokken de agenten volgens René hem beiden in een andere richting, terwijl hij juist zijn rijbewijs uit zijn broekzak wilde halen. Een derde agent verklaart dat zij de situatie van een afstand zag gebeuren en besloot toen om een nekklem aan te leggen om René onder controle te krijgen.

    Ook al lopen de twee lezingen over wat er is gebeurd uiteen, feit blijft dat René niet direct in de richting is gereden die hem werd gewezen. Maar het politieoptreden met zoveel geweld staat niet in verhouding tot het doel van de aanhouding. Wij krijgen vooral het beeld van een man met pijn en in paniek. In zo'n situatie moeten goed getrainde politieagenten toch in staat zijn om iemand zonder onnodig geweldsgebruik aan te houden? Wij zijn behoorlijk geschrokken dat de agenten René geen nazorg hebben geboden na de pepperspray maar zelfs nog een nekklem hebben toegepast. Dat heb ik de politie ook laten weten.  Het had heel anders af kunnen lopen…

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column