2005/169

Rapport

Verzoekster belde op een avond de politie om (voor de zoveelste maal) melding te doen van langdurig geluidsoverlast door een blaffende hond van een buurman. De politieambtenaar die haar ter woordstond legde haar uit dat in verband met prioriteiten de politie op dat moment niet langs kon komen. Hoewel verzoekster hiervoor begrip had, verliep het telefoongesprek (en ook een direct daarna door haar partner met dezelfde politieambtenaar gevoerd telefoongesprek) voor verzoekster teleurstellend. Enkele uren later is de politie alsnog langs de woning van verzoekster gereden. Er was toen geen sprake van geluidsoverlast. De korpsbeheerder heeft verzoeksters klachten niet gegrond verklaard

Verzoekster klaagde er onder meer over dat de klachtbehandelaar het trage verloop van de klachtprocedure uitsluitend aan haar geweten en bovendien in een rapportage had vermeld dat zij een Surinaamse vrouw was.

Ook heeft verzoekster erover geklaagd dat de korpsbeheerder niet alle klachtonderdelen heeft behandeld.

De Nationale ombudsman overwoog dat de klachtbehandelaar ten onrechte heeft gesteld dat de lange behandelingsduur geheel aan verzoekster was te wijten. Zodoende had de klachtbehandelaar gehandeld in strijd met het vereiste van correcte bejegening.

De Nationale ombudsman overwoog ook dat de vermelding van de mogelijke etnische achtergrond van verzoekster voor de betrokken ambtenaar uitsluitend als geheugensteuntje had gediend en geen enkele afkeurenswaardige bijbedoeling had gehad, zodat geen sprake was geweest van handelen in strijd met het discriminatieverbod. Wel achtte de Nationale ombudsman het niet juist dat de betrokken ambtenaar uitsluitend op basis van de uiterlijke verschijning van verzoekster haar had aangemerkt als Surinaamse vrouw.

Ook overwoog de Nationale ombudsman dat er geen enkele reden was geweest om een tijdens de klachtprocedure toegevoegde uiting van ongenoegen niet ook als klacht in behandeling te nemen.

De korpsbeheerder heeft het vereiste van administratieve nauwkeurigheid geschonden door enkele - later toegevoegde - klachtonderdelen onbesproken te laten.

De klachtbehandelaar heeft het vereiste van correcte bejegening geschonden door verzoekster te verwijten dat zij onvoldoende medewerking heeft verleend.

Overige klachtonderdelen

- onvoldoende voortvarendheid bij klachtbehandeling (gegrond)

- op advies van klachtencommissie achterwege laten oordeel op enkele aspecten (gegrond)

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

Opmerking van klachtbehandelaar over gebrek aan medewerking van verzoekster;.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

Vermelding dat verzoekster een Surinaamse vrouw is.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Beheerder regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

Lange duur van klachtbehandeling; enkele - later toegevoegde - klachtonderdelen onbesproken gelaten; op enkele klachtonderdelen geen oordeel gegeven.

Oordeel:

Gegrond