Verzoeker heeft voor zijn echtgenote een mvv aangevraagd. Om daarvoor in aanmerking te komen moet zij onder meer met succes het basis inburgeringsexamen afleggen. De overheid heeft ter voorbereiding op zo'n examen voor kandidaten oefenpakketten samengesteld in een aantal talen, gericht op het grootste deel van de doelgroep. Verzoeksters vrouw spreekt slechts Somalisch en heeft een geringe schoolopleiding. Verzoeker klaagt erover dat er geen oefenpakket bestaat waarmee zijn vrouw zich kan voorbereiden op het examen.
De Nationale ombudsman respecteert de keuze van de Nederlandse overheid voor de eigen verantwoordelijkheid van vreemdelingen (en hun partners) waar het gaat om de voorbereiding op het basisexamen inburgering. De overheid heeft er evenwel voor gekozen om nieuwkomers bij wijze extra dienstverlening toch een stuk op weg te helpen door in dertien talen een oefenpakket samen te stellen met bijbehorende handleiding en te verwijzen waar dit oefenpakket kan worden aangeschaft. De overheid heeft haar keuze voor die dertien talen bepaald op grond van de verhouding tussen doelgroep - 95% van de nieuwkomers - en de ontwikkelingskosten van een dergelijk pakket. Dit is op zichzelf begrijpelijk: het zou verhoudingsgewijs veel te duur zijn om het materiaal in alle mogelijke talen en dialecten beschikbaar te stellen. In zoverre is de gedraging dan ook behoorlijk.
De overige 5% van de doelgroep echter, althans de groep waartoe ook verzoekers echtgenote behoort, is, zo is gebleken, waar het gaat om het vergaren van de nodige informatie geheel op zichzelf aangewezen. Het is niet ondenkbaar dat het juist voor degenen die niet gebaat zijn bij de huidige pakketten veelal ook moeilijk zal zijn om op andere wijze aan geschikt materiaal te komen. Dit was althans bij verzoeker het geval. De Nationale ombudsman is van oordeel dat de minister de extra dienstverlening niet om opportune redenen kan beperken tot het merendeel van de doelgroep, maar ook degenen die niet binnen die groep vallen een eindje op weg dient te helpen door ook voor hen enige informatie beschikbaar te stellen; daarbij valt te denken aan verwijzingen naar bepaald lesmateriaal of bepaalde instellingen die de betrokkene mogelijk op weg kunnen helpen. Nu er in het geheel geen informatie beschikbaar is gesteld, is niet voldaan aan het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. De onderzochte gedraging is op dit punt in zoverre niet behoorlijk.
De klacht is gegrond wegens strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.
De Nationale ombudsman geeft de minister voor Wonen, Wijken en Integratie in overweging om de extra dienstverlening aan vreemdelingen die het basisexamen Inburgering moeten afleggen, uit te breiden tot degenen voor wie thans van overheidswege geen enkele informatie beschikbaar is; daarbij valt te denken aan verwijzingen naar bepaald lesmateriaal of bepaalde instellingen die de betrokkene mogelijk op weg kunnen helpen.