De 14-jarige zoon van Abdelkarim (niet de echte naam) heeft door een ongeluk hersenletsel opgelopen. Hij heeft specialistische begeleiding nodig. Zijn vader wil die begeleiding voor hem regelen. Hij vraagt daarom bij de gemeente een persoonsgebonden budget (pgb) aan.
SVB beheert het budget
De gemeente waar Abdelkarim woont regelt dat niet zelf, maar via een jeugdhulpaanbieder. Die keurt de aanvraag van Abdelkarim goed en maakt het budget voor één jaar over naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB beheert het budget. Dat betekent dat zij het geld ontvangen van de gemeente en vervolgens de rekeningen van de begeleider betalen.
0 euro?
Maandenlang gaat dit goed, tot Abdelkarim in maart een bericht krijgt van de begeleider van zijn zoon. Die zegt dat de SVB zijn rekeningen al twee maanden niet heeft betaald. Als Abdelkarim dat online controleert ziet hij tot zijn grote verbazing dat het pgb leeg is. En dat er dus geen geld is om de begeleider te betalen. Dit kan niet kloppen, denkt Abdelkarim. Het budget zou genoeg moeten zijn om tot september zorg te ontvangen. Hoe kan dat dan nu al op zijn?
Abdelkarim neemt contact op met de gemeente. Dan wordt duidelijk dat het probleem in het systeem van de gemeente zit. De gemeente werkt namelijk niet meer met de jeugdhulpaanbieder die het pgb van Abdelkarims zoon vaststelde. In de overstap naar een nieuwe jeugdhulpaanbieder is er iets misgegaan in het systeem. Daardoor is het pgb per ongeluk teruggezet naar 0 euro. De gemeente heeft nog geen oplossing, maar is er wel mee bezig.
Wat als de zorg stopt?
Een maand later is er nog niets veranderd. De begeleider krijgt nog steeds zijn rekeningen niet betaald. Abdelkarim is bang dat de begeleider van zijn zoon er straks mee ophoudt, terwijl die hulp hem heel goed doet. Gelukkig weet Abdelkarim ons te vinden en collega Tobias gaat voor hem aan de slag. Hij neemt contact op met de gemeente en vraagt om met spoed naar deze zaak te kijken.
Alsnog overgemaakt
Dan komt de gemeente wel in actie. Het resterende budget wordt alsnog overgemaakt naar de SVB. Zo kan de begeleider weer door de SVB betaald worden en blijft de zoon van Abdelkarim gewoon de hulp krijgen die hij nodig heeft.
Ik ben blij dat wij Abdelkarim konden helpen en dat de gemeente uiteindelijk toch met spoed het budget overmaakte. Eigenlijk had de gemeente dat moeten doen toen Abdelkarim zich voor het eerst meldde. Want het kon dus blijkbaar wel.
De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst
Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van zaterdag 13 juli