Geen reactie van zorgkantoor

Samen tot de oplossing komen

Op deze pagina

    Column

    Een familielid van Abe (niet de echte naam) krijgt elke maand een persoonsgebonden budget (pgb) waarmee hij een deel van de zorg kan betalen die hij nodig heeft. Dit familielid kan dit niet allemaal zelf regelen en had daarom een aantal jaar geleden Abe gevraagd om te helpen.

    Man helpt senior man met het regelen van zaken. Ze kijken samen naar de papieren en een laptop.

    Abe was de afgelopen jaren dus, zo noemen ze dat, een gewaarborgde hulp. Abe heeft dit altijd graag voor zijn familie gedaan, maar nu gaat iemand anders het van hem overnemen.

    Twee keer geen reactie

    Abe doet een aanvraag bij het zorgkantoor om te regelen dat zijn rol als gewaarborgde hulp wordt overgenomen. Alleen krijgt Abe hier geen reactie op. Abe dient een klacht in bij het zorgkantoor, maar ook daarop krijgt hij geen reactie. 

    Verwarring

    Daarom belt Abe naar de Nationale ombudsman. Onze collega Sabrina gaat met Abe in gesprek om te horen wat het probleem is. Vervolgens vraagt Sabrina haar contactpersoon bij het zorgkantoor naar haar kant van het verhaal. De contactpersoon zegt dat Abe inderdaad meerdere brieven en klachten heeft ingestuurd, wat voor enige verwarring heeft gezorgd. Maar ze zijn ondertussen wel bezig een bezwaar van hem te behandelen. 

    Aandacht

    Even later neemt Abe weer contact op met de ombudsman. Hij heeft ondertussen een reactie op een bezwaar gehad, maar het probleem rondom de gewaarborgde hulp, is nog steeds niet opgelost! Sabrina ziet in de stukken die Abe stuurt dat hij inderdaad al te lang moet wachten op een reactie. Ze neemt weer contact op met het zorgkantoor en vraagt de contactpersoon nog eens met aandacht naar Abe zijn dossier te kijken.

    Persoonlijk gesprek

    En dat doet het zorgkantoor. Om de ontstane verwarring op te lossen, nodigt het zorgkantoor Abe uit voor een persoonlijk gesprek. Tijdens het gesprek wordt alles duidelijk besproken en komen ze tot een oplossing. Niet veel later krijgt Abe ook schriftelijk de besproken oplossing toegestuurd.

    Samen op weg

    Ik ben blij om te zien dat Abe en het zorgkantoor elkaar uiteindelijk uitgebreid hebben gesproken en samen de problemen hebben opgelost. Als je een klacht indient bij de overheid is het belangrijk dat je duidelijk aangeeft wat het probleem is en hoe jij vindt dat de overheid jou kan helpen. Dat voorkomt verwarring. Vervolgens is het de taak van de overheid om hier op tijd en duidelijk op te reageren. In het geval van Abe en het zorgkantoor ging het aan beide kanten niet helemaal goed. Daarom ben ik blij dat mijn collega ze samen op weg heeft geholpen.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van zaterdag 19 oktober.