Kleine fout met grote gevolgen

Op deze pagina

    Column
    lachende vrouw met lang haar

    Sanne* studeert geneeskunde en woont nog bij haar ouders. Dat is heel gezellig, maar ze zou het liefste op kamers gaan. Na een paar maanden treinen vindt ze een kamer in haar studiestad. Op maar tien minuutjes fietsen van de universiteit, vlakbij het centrum. Sanne is er enorm blij mee.

    Wel komt er wat regelwerk bij kijken. De gemeente moet weten dat Sanne verhuisd is. En bij DUO, de instantie die de studiefinanciering uitbetaalt, moet ze een beurs voor uitwonende studenten aanvragen.

    Op de website van haar oude gemeente geeft Sanne haar nieuwe adres door. Toch ligt er bijna een jaar later een stempas voor Sanne in de brievenbus van haar ouders. Dat is raar. Sanne heeft haar verhuizing immers al lang doorgegeven. Ze zou dus op haar nieuwe adres een stempas van haar nieuwe gemeente moeten krijgen.

    Sanne belt met haar oude gemeente om te vragen hoe dit zit. Dan blijkt dat Sannes adreswijziging helemaal niet is verwerkt. Ze had haar verhuizing moeten doorgeven aan de nieuwe gemeente, en niet aan de oude. De gemeente zegt dat ze Sanne dit meteen via de mail hebben laten weten. En dat het haar eigen verantwoordelijkheid is om een adreswijziging goed door te geven.

    Maar Sanne heeft helemaal geen mail van de gemeente ontvangen. Als ze vraagt welk mailadres de gemeente heeft gebruikt, blijkt dat de gemeente een typefout heeft gemaakt. Dan is het dus niet vreemd dat Sanne de mail nooit heeft gekregen.

    Helaas heeft die typefout grote gevolgen. Omdat Sanne nog steeds op het adres van haar ouders staat ingeschreven, heeft ze volgens DUO geen recht op de hogere studiefinanciering voor uitwonende studenten. DUO eist daarom dat ze maar liefst 2500 euro terugbetaalt.

    Sanne maakt meteen bezwaar bij DUO. Ze stuurt een kopie van haar huurcontract mee: dat bewijst dat ze op zichzelf woonde. Maar DUO wijst het bezwaar af. Want voor DUO is de inschrijving bij de gemeente bepalend  - huurcontract of niet.

    Ten einde raad belt Sanne met ons. Onze medewerker Jop neemt contact op met de nieuwe gemeente en legt uit wat er aan de hand is. De gemeente vindt het huurcontract gelukkig wél bewijzen dat Sanne daar al een jaar woont. Ze schrijven Sanne meteen in én vervroegen de inschrijfdatum met een jaar. Dat is maatwerk waar Sanne en wij erg blij mee zijn. Want voor DUO is het nu ook duidelijk dat Sanne al die tijd al op kamers woonde. De 2500 euro hoeft ze daarom niet meer terug te betalen.

    *gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze colum