Doris* is alleenstaande moeder. Ze krijgt maandelijks kindgebonden budget van Belastingdienst Toeslagen. Dit geld gebruikt ze voor de verzorging van haar kinderen. Omdat ze alleenstaand is, krijgt Doris meer geld dan iemand met een partner. In maart krijgt ze bericht van de Belastingdienst: haar kindgebonden budget stopt. Waarom? Ze zou een partner hebben. Doris moet eerst aantonen dat ze geen partner heeft. Dan pas krijgt ze weer kindgebonden budget.
Doris belt de Belastingdienst. Die legt uit dat ze op een lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) staat. Hierop staan mensen die bij de SVB geregistreerd staan mét partner, maar bij de Belastingdienst zonder. Ze zouden dus meer kindgebonden budget krijgen dan waar ze recht op hebben. Er kan sprake zijn van fraude. Doris moet dus eerst aantonen dat ze geen partner heeft. Dat kan met een formulier zegt de Belastingdienst. Maar dat krijgt ze pas in mei toegestuurd. Die formulieren moeten namelijk nog aangemaakt worden en dat duurt even.
Doris krijgt het benauwd; sowieso 2 maanden zonder kindgebonden budget! Ze belt de SVB voor opheldering. Die vertellen dat ze in hun systeem als alleenstaand staat ingeschreven. Ze staat dus onterecht op de lijst. Doris geeft dit gelijk door aan de Belastingdienst. Hun reactie: Doris moet toch echt wachten op het formulier om aan te tonen dat ze geen partner heeft.
Het is mei. Het formulier komt. Doris vult het in en stuurt het terug. In juni en juli belt ze de Belastingdienst. Hoe staat het met haar formulier? Ze smeekt de Belastingdienst te beginnen met de behandeling. Financieel gaat ze inmiddels kopje onder. Eind augustus belt ze weer. Wat hoort ze tot haar wanhoop? Haar formulier is nooit aangekomen! Ze moet het opnieuw insturen. De medewerker zegt dat het slim is om voortaan even te bellen na 2 of 3 weken om te horen of alles is aangekomen. Doris heeft het niet meer. Dit is gekmakend.
Uiteindelijk vindt de Belastingdienst het formulier toch ergens. Maar de behandeling kan nog wel even duren. De maat is vol. Doris klaagt bij ons. Wij vragen Toeslagen binnen 2 weken te zorgen voor een oplossing. Doris zit inmiddels een half jaar zonder kindgebonden budget. Te gek voor woorden. Toeslagen komt eindelijk in actie. Doris krijgt weer kindgebonden budget.
We snappen dat Toeslagen fraude wil bestrijden. Maar zorg dan dat de aanpak hiervoor al klaar ligt. Niet dat Doris 2 maanden wacht op een formulier, nog eens 4 maanden op de behandeling en het ondertussen financieel niet meer trekt. Niemand bij Toeslagen heeft ook moeite gedaan de zaak voor Doris echt uit te zoeken. Toeslagen ziet dit alles ook in. Ze passen hun werkwijze aan. Ook overwegen ze nu zorgvuldiger of ze iemands toeslag zomaar stopzetten.
*Gefingeerde naam
De personen op de foto zijn niet de personen uit deze column