Woonwagens of betonblokken?

Op deze pagina

    Column
    Foto van drie woonwagens

    Annika* woont in een woonwagen aan de rand van de stad. Haar volwassen dochter Kyra* is gehandicapt en woont in een eigen woonwagen op dezelfde woonwagenlocatie. Zo kan Annika voor haar zorgen. Kyra heeft alleen geen huurovereenkomst voor haar wagen. Ze woont er dus illegaal. De gemeente kan Kyra wel wegens haar bijzondere omstandigheden urgentie geven voor een gewoon bakstenen huis. Maar niet voor een woonwagen. En dan kan Annika Kyra niet verzorgen.

    Mario* wil met zijn vrouw Jo* terugkeren naar een woonwagen. Zij hebben er altijd gewoond tot hij een jaar of zes geleden werd verdacht van drugsbezit. Zij zijn uit de woonwagen gezet. Mario werd door de rechter vrijgesproken. De gemeente had de woonwagen toen al gesloopt en op de oude standplaats van Mario en Jo betonblokken gelegd. Mario en Jo staan nu al jaren op een wachtlijst voor een vrijgekomen standplaats. Die niet zal komen, want elke vrijgekomen standplaats wordt vol gezet met betonblokken om te voorkomen dat er een wagen wordt neergezet.

    Mateo* krijgt de oude woonwagen van zijn tante. Mateo vraagt de gemeente de huurovereenkomst voor de standplaats op zijn naam te zetten. Maar de gemeente weigert dat. De wagen is weggehaald en op de standplaats groeit nu gras.

    Het wonen in een woonwagen is een belangrijk onderdeel van de cultuur van de woonwagenbewoners. Wij onderzoeken op dit moment hun mensenrechten. Woonwagenbewoners in een woonwagen. Dat klinkt heel logisch. Maar woonwagenbewoners die graag een legale standplaats voor hun woonwagen willen, krijgen die kans niet. Gemeenten willen van de woonwagenlocaties af, soms wordt het zelfs ‘uitsterfbeleid’ genoemd. Als iemand overlijdt of verhuist, wordt de lege plaats gevuld met betonblokken.

    Annika, Mario en Mateo belden ons op met hun verhaal. Herkent u zich in deze verhalen of kent u iemand die dit ook overkomt? Dat willen wij graag weten. Wij zijn een meldpunt gestart om zo goed mogelijk zicht te krijgen op alle soorten problemen die woonwagenbewoners tegen komen. Ons meldpunt is tot maandagochtend 7 november dag en nacht bereikbaar via onze website en elke werkdag telefonisch tussen 9 uur en 17 uur via 0800 – 33 55 555 (gratis).

    *gefingeerde naam