Harige kwestie

Op deze pagina

    Column
    Paspoort met foto

    Estelle* is toe aan een nieuw paspoort. Ze laat hiervoor een foto maken bij een fotograaf. Die zet haar en haar prachtige volle bos haar keurig op de kiek. De aanvraag voor het nieuwe paspoort en de foto levert ze in bij haar gemeente. Na vijf dagen krijgt ze bericht. Ze kan het paspoort komen halen.

    Estelle staat aan de gemeentebalie. Ze opent het nieuwe paspoort: tot haar ontsteltenis is de pasfoto zo vergroot dat een flink deel van haar haar er niet op staat. Ze vindt het resultaat allerminst flatteus. Dit is niet hoe ze eruit ziet. Er schiet door haar hoofd dat ze nog 10 jaar met dit exemplaar zal moeten doen. Niet als het aan haar ligt! Ze zegt de baliemedewerker dat ze de foto zeer slecht vindt en weigert het paspoort. De medewerker zal binnen de gemeente overleggen over de foto.

    Ze krijgt bericht van de gemeente: de foto voldoet gewoon voor een paspoortfoto, dus ze kan het paspoort komen afhalen. Ze doet dat, maar onder protest. Ze snapt niet waarom al haar haar niet gewoon op de foto kan. Als ze kijkt naar de paspoorten van haar zoontje en man, dan staan zij ook helemaal op de foto. Er is zelf nog ruimte over rondom hun hoofd. Het kan dus wel.

    Ze vraagt ons om naar de situatie te kijken. Waarom zorgt de gemeente er niet gewoon voor dat haar foto beter in het paspoort komt. Mijn medewerkster zoekt uit hoe het nu precies zit met die paspoortfoto's. Wanneer is een foto nu geschikt, wie bepaalt dat? Hiervoor belt ze met de Rijksdienst voor Identiteitsgegeven (RvIG). Daar spreekt ze Fred*.

    Die legt haarfijn uit hoe het werkt: de gemeente checkt of een foto voldoet. Dit gebeurt met een transparant vel met afmetingen en eisen. Daarna zorgt de paspoortproducent dat de foto in het paspoort komt. Dit is een automatisch proces waarop gemeente en producent geen invloed hebben. De focus ligt op het goed en scherp afbeelden van het gezicht. De gemeente checkt het resultaat. Is dat niet goed, dan vragen ze de producent om een nieuw paspoort. Verschillen gemeente en producent van mening? Dan treedt de RvIG op als scheidsrechter.

    Fred constateert dat de afdruk van Estelles foto voldoet. Fred wil haar wel bellen over de foto. Goed idee. In dat gesprek legt hij uit hoe het komt dat haar foto zo uitgepakt is. Estelle ziet in dat er inderdaad technisch niets mis is met haar foto. En ook dat de gemeente een juiste beslissing heeft genomen door hem goed te keuren. Ze is nog steeds niet blij met het resultaat, maar gaat het ermee doen.

    * Gefingeerde namen
    De persoon op het paspoort is niet de persoon uit deze column