José en Jeroen* zijn dol op hun hondje Elvis. Ze maken elke dag een lange wandeling met het beestje over het strand, in het park of gewoon door de buurt. Het drietal woont in een mooie groene buitenwijk van de gemeente Montferland. Die houden ze graag schoon, dus José en Jeroen ruimen de hondenpoep altijd netjes op. Ze hebben een grote hekel aan mensen die de poep van hun hond niet opruimen. Het is niet alleen vies als je in de poep gaat staan, maar zeker in de zomer komt er ook nog eens ongedierte op af en gaat de hele straat stinken. José en Jeroen geven daarom graag het goede voorbeeld en ruimen niet alleen de poep van Elvis op maar spreken ook buurtbewoners op hun gedrag aan wanneer dat nodig is.
Op een dag ontvangen José en Jeroen een brief van de gemeente. De titel van de brief is "Toon karakter". De gemeente schetst hierin het grote probleem van overlast door hondenpoep binnen de gemeente Montferland. Hondenbezitters worden opgeroepen om karakter te tonen door de poep van zijn of haar eigen huisdier zelf op te ruimen. Het gaat om een strenge brief, zoals de titel 'toon karakter' al doet vermoeden.
José en Jeroen voelen zich boos en verdrietig. Terwijl ze zo hun best doen om hun buurt schoon te houden, ontvangen zij zo'n strenge brief van de gemeente. De brief is verstuurd aan alle hondenbezitters om aandacht te vragen voor overlast door hondenpoep maar er wordt geen aandacht besteed aan mensen zoals José en Jeroen. Hierdoor voelen zij zich aangesproken en krijgen zij het gevoel bestempeld te worden als karakterloos, alleen maar omdat zij een hond hebben.
Ze schrijven een brief aan de gemeente maar het antwoord dat ze krijgen vinden José en Jeroen erg verdedigend en nietszeggend. Teleurgesteld wenden José en Jeroen zich tot de Nationale ombudsman. Wij lezen de brief van de gemeente en snappen dat José en Jeroen zich storen aan de manier waarop zij in de brief worden aangesproken. De gemeente kan natuurlijk niet met iedereen rekening houden. Wel kan de gemeente zorgen dat zij een brief zorgvuldig formuleren waarin een specifieke groep burgers op mogelijk gedrag wordt aangesproken. Er kunnen immers altijd mensen in de doelgroep zitten die onterecht worden aangesproken. De gemeente had bijvoorbeeld een zin op kunnen nemen waarin hondenbezitters die de hondenpoep van hun eigen hond al wel altijd opruimen worden aangemoedigd hiermee door te gaan. Wij gaan er vanuit dat de gemeente voortaan beter op haar communicatie let en laten de gemeente dit weten. José en Jeroen zijn blij met de aandacht die de ombudsman eraan besteedt en maken weer lange wandelingen door de buurt met hun hondje Elvis.
* Gefingeerde namen