Hoge bomen vangen veel wind. Maar ze kunnen ook zorgen voor overlast. Meneer Otten* weet hier alles van. Hij woont al ruim 40 jaar in hetzelfde huis en heeft al die tijd een schotelantenne om televisie te kunnen kijken en radio te luisteren. Maar de televisie en radio staan de laatste tijd vaker uit dan aan.
Tijdens de aanleg van een snelweg heeft Rijkswaterstaat zo'n 35 jaar geleden bomen langs het huis van meneer Otten geplaatst. Deze zijn inmiddels flink gegroeid. Door overhangende takken over zijn tuin heeft meneer Otten een stuk minder zonlicht in zijn tuin. Maar dat is niet het ergste, hij baalt nog het meest dat hij door de hoge bomen slechte tot vrijwel geen ontvangst meer heeft met zijn schotelantenne. Hij is niet de enige, zijn buurman heeft hetzelfde probleem. De schotel heeft hij al een keer verplaatst van de muur naar het dakkapel maar dat hielp slechts voor korte duur. De bomen blijven maar groeien.
Meneer Otten legt de situatie voor aan Rijkswaterstaat en vraagt of deze de bomen wil snoeien of kappen zodat hij weer goede ontvangst heeft met zijn schotelantenne. Er volgen diverse mailtjes, telefoontjes en foto's naar Rijkswaterstaat. Ook komen medewerkers zelf ter plekke nog polshoogte nemen van de bomen. Maar het leidt allemaal niet tot een oplossing. De conclusie van Rijkswaterstaat: er is geen sprake van een onveilige situatie, de bomen worden dus niet gekapt of gesnoeid. Meneer Otten is het daar absoluut niet mee eens en stuurt zijn zienswijze nogmaals per mail aan Rijkswaterstaat. Daar hoort hij niks meer op.
Teleurgesteld belt hij met één van de medewerkers van de Nationale ombudsman. Zij kan zijn teleurstelling goed voorstellen, helemaal omdat hij al in het huis woonde voordat de bomen geplant zijn. Daarom neemt zij contact op met Rijkswaterstaat om te vragen of die toch nog op enige manier wil bijdragen aan een oplossing voor de slechte ontvangst van meneer Otten. En als dat niet kan, of Rijkswaterstaat dan in ieder geval beter wil uitleggen waarom dan niet want 'geen sprake van onveilige situatie' is wel een beetje vaag.
Uiteindelijk heeft Rijkswaterstaat besloten om de bomen toch te kappen. Meneer Otten is daar heel blij mee. Eindelijk kan hij weer opgelucht voor de buis zitten zonder ruis of andere stoorzenders.
* Gefingeerde naam
De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column