De tijd terugdraaien...

Op deze pagina

    Column

    … er zijn momenten waarop je zou willen dat het kon. Ik kan me voorstellen dat Jos* dit ook dacht, na zijn aankoop van een tweedehands auto en alle rompslomp die dat met zich meebracht.

    Nadat Jos deze auto heeft gekocht bij een autobedrijf, rijdt hij ermee naar huis. Maar onderweg gaat de koppakking al kappot. Jos heeft geen vertrouwen meer in de wagen en vraagt de verkoper hem terug te nemen. Maar die weigert dit. Daarop stapt Jos naar de rechter. Deze ontbindt de koop.

    Mooi. Jos heeft zijn geld terug, maar de auto staat nog wel op zijn naam geregistreerd. Dat wil hij niet, want anders blijft hij verantwoordelijk voor de zogenaamde ‘voertuigverplichtingen’ van de auto. Dit houdt in dat hij moet zorgen voor de APK-keuring, de motorrijtuigbelasting en de WA verzekering. De Dienst Wegverkeer (RDW) houdt bij op wiens naam voertuigen zijn geregistreerd en controleert ook strikt of aan de ‘voertuigverplichtingen’ is voldaan en je riskeert zo een forse boete.

    Jos vraagt het autobedrijf de registratie van zijn naam te halen. Nee, is het antwoord. Daarop vraagt hij zelf aan de RDW de registratie te verwijderen. Maar de RDW laat hem weten dat de verkoper hier verantwoordelijk voor is. Als die niet meewerkt, moet Jos hiervoor maar weer naar de rechter stappen. Jos is het daarmee oneens en maakt bezwaar tegen deze beslissing van de RDW. Die wijst dat bezwaar af. De RDW schrijft Jos dat de registratie pas van zijn naam verdwijnt als “aannemelijk is gemaakt dat hij ten onrechte als eigenaar/houder is geregistreerd en wanneer de in het Kentekenregelement verplicht voorgeschreven procedures niet meer kunnen worden gevolgd”.

    Jos vraagt wat de RDW hiermee bedoelt en waar dit is geregeld. Hij is het namelijk niet eens met hun afwijzing van zijn bezwaar en wil hiertegen in beroep. Om zijn beroepschrift te kunnen opstellen, moet hij snappen wat de RDW nu bedoelt. De RDW zegt hem dit niet te kunnen uitleggen, omdat zij geen instantie zijn die mensen helpt bij beroepsprocedures. Jos is het zat. Hij laat zijn beroep erbij zitten, maar stapt wel naar mij.

    Ik bekijk zijn zaak. De RDW hoeft mensen inderdaad niet inhoudelijk met raad en daad bij te staan bij beroepsprocedures. Maar dat betekent wel dat ze uitleg moeten geven, als de inhoud van hun brieven onduidelijk is. Door Jos niet te laten weten wat ze bedoelden, hebben ze het hem niet makkelijk gemaakt bij het instellen van zijn beroep.

    Jos heeft de tijd niet kunnen terugdraaien, maar heeft de gevolgen van zijn aankoop -zij het met grote moeite- uiteindelijk kunnen herstellen. De auto is inmiddels van zijn naam afgeschreven.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd