Gedoe met UWV na orgaandonatie

Op deze pagina

    Column

    "Ik wil bij u een klacht indienen over de afhandeling van een ziekmelding van één van mijn werknemers. Hij heeft een nier gedoneerd aan zijn zus. Gelukkig maken ze het beiden goed, maar ik ben niet tevreden over de manier waarop het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekering) met deze zaak is omgesprongen. Kunt u wat voor mij betekenen?"

    Deze brief trekt direct onze aandacht. Het is bijzonder om te lezen dat iemand een orgaan afstaat aan een familielid. Het verbaast ons dat het UWV kennelijk moeilijk heeft gedaan. Vooral omdat de overheid orgaandonatie stimuleert en daar terecht een groot maatschappelijk belang aan hecht. Niet voor niets is er een aantal jaren geleden een nieuwe wet ingevoerd, die ervoor zorgt dat werkgevers zo min mogelijk kosten hebben als een werknemer een orgaan doneert. We besluiten meneer de Vries* te bellen om meer te weten te komen over zijn klacht.

    Hij vertelt ons dat hij het UWV direct gebeld heeft toen het plan voor orgaandonatie opdoemde. Het lukt hem zelfs eerst niet om iemand te spreken te krijgen die iets van de regeling af weet. Uiteindelijk komt hij terecht bij een arbeidsdeskundige. Die legt meneer de Vries uit dat hij zijn medewerker ziek moet melden bij het UWV voordat de donatie plaatsvindt. Dan worden alle verzuimdagen vergoed, totdat de werknemer weer terug is. Maar later blijkt dat de vijf onderzoeksdagen voorafgaand aan de operatie niet door het UWV vergoed worden. Het UWV laat weten dat meneer de Vries voor deze onderzoeksdagen steeds aparte ziekmeldingen had moeten doen! Natuurlijk gaat meneer de Vries in bezwaar. Het resultaat daarvan: het UWV maakt excuses voor de miscommunicatie, maar meneer de Vries krijgt geen vergoeding voor de vijf dagen die zijn medewerker afwezig was: een ziekmelding was noodzakelijk.

    Normaal gesproken zouden wij deze zaak niet in behandeling nemen. Meneer de Vries had namelijk nog naar de rechter kunnen gaan met de weigering van het UWV om ziekengeld uit te keren. Maar het bijzondere van deze zaak en het feit dat het UWV erkent dat er communicatieproblemen zijn geweest, doen ons besluiten om het UWV uit te dagen om iets te doen. En met succes. Het UWV blijkt gevoelig voor onze opmerking dat dergelijke donaties maatschappelijk zeer belangrijk zijn. En hoewel het UWV precies volgens de regels heeft gehandeld, is het UWV het maatschappelijk belang uit het oog verloren. En dat past niet bij de werkwijze waar het UWV naar streeft. Daarom krijgt meneer de Vries de vijf dagen ziekengeld alsnog uitgekeerd. Het UWV laat ook nog weten in dit soort situaties het belang van goede communicatie beter af te wegen tegen strikte toepassing van de regels alleen. Ik kan me hier helemaal in vinden, want: "Regel is regel" is niet genoeg!

    * Om privacyredenen is de naam veranderd