Arie (niet de echte naam) is een 74-jarige veteraan en is onder andere uitgezonden geweest naar Irak. Nu woont hij samen met zijn Mexicaanse vrouw in Mexico. Arie heeft een ernstige posttraumatische stressstoornis (PTSS). In 2022 krijgt hij meerdere herbelevingen, een soort flashbacks waarbij hij opnieuw zijn trauma ervaart. Hij wordt dan soms zelfs agressief. Die herbelevingen zijn zo heftig dat Arie besluit dat hij in therapie wil. In Nederland is er een gespecialiseerde praktijk voor mensen met PTSS. Daarom komt Arie begin 2023 naar Nederland en gaat hij hier in therapie.
Verblijfsvergunning aanvragen
Na zijn behandeling besluit hij om in Nederland te blijven wonen. Ook omdat hij weet dat de herbelevingen terug kunnen komen. Als dat gebeurt wil hij hier in therapie. Maar zijn vrouw woont nog in Mexico en zij heeft geen Nederlands paspoort. Daarom vraagt Arie voor haar een verblijfsvergunning aan. Hij gaat ervan uit dat dit een formaliteit is. Zij hebben namelijk al eerder jarenlang in Nederland gewoond. Zijn vrouw had toen ook al verblijfsvergunning.
Elkaar nog langer niet zien
Maanden later krijgt Arie slecht nieuws. De Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) geeft zijn vrouw namelijk geen vergunning. Arie zakt door de grond. De therapie was zwaar en hij is erg moe. Hij mist zijn vrouw, die hij al acht maanden niet heeft gezien en wiens zorg hij op dit moment goed kan gebruiken. Nu de vergunning is afgewezen kunnen ze elkaar nog langer niet zien.
Reden voor hereniging?
Arie hoort gelukkig over de Veteranenombudsman en neemt contact met ons op. Collega Hans gaat voor hem aan de slag en vraagt de IND om nog eens naar de zaak van Arie te kijken. Hij legt uit dat Arie een veteraan is die vanwege zijn ernstige PTSS in Nederland moet blijven wonen. En dat hij zijn de zorg en van zijn vrouw nodig heeft. Dat is toch genoeg reden om Arie met zijn vrouw te herenigen?
Lastig parket
Gelukkig begrijpt de IND daarna dat Arie in een lastige parket zit. Ze leggen hem uit hoe hij zo snel mogelijk met een nieuwe aanvraag de vergunning kan regelen. Dat lukt ook. Een week later kent de IND zijn aanvraag alsnog goed. Arie boekt gelijk een vliegticket voor zijn vrouw.
Ik ben blij dat Arie ons wist te vinden en dat de IND uiteindelijk inzag in wat voor moeilijke situatie hij zat. Maar bovenal is het goed dat Arie en zijn vrouw herenigd zijn. Nu kunnen zij zich volledig richten op hun geluk en gezondheid.
De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.
Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 20 januari 2024.