Met telefoontje had SED dwangkosten kunnen en moeten voorkomen

Rapport

Alleen kwijtschelding gemeentebelasting nadat dwangkosten zijn betaald. Dat overkwam in 2023 een alleenstaande moeder. Zij leeft van een Wajong uitkering en kreeg in het verleden automatisch kwijtschelding. Als inwoner van de gemeente Stede Broec heeft zij te maken met de SED organisatie (SED). Die zorgt voor het heffen en het innen van de gemeentebelasting voor Stede Broec. De SED stuurde de vrouw eerst een herinnering. Na beperkte controle een aanmaning en schakelde daarna de deurwaarder in. Na ontvangst van het dwangbevel vroeg de vrouw de SED om kwijtschelding. Dat kan bij de SED normaal pas nadat de kosten van de aanmaning en het dwangbevel zijn betaald. De vrouw betaalde deze kosten en kreeg kwijtschelding. Dat ze de kosten moest betalen, vindt ze niet eerlijk.

Klacht gegrond
De overheid moet behoorlijk invorderen. Dat wil zeggen: de overheid moet netjes vragen om bedragen te betalen en haar organisatie zo inrichten dat dat kan. Wat daarbij netjes is, staat in het rapport "In het krijt bij de overheid" en het rapport over het invorderen van schulden door de overheid
Dwang hoort eigenlijk alleen als iemand niet wil betalen. Dat betekent dat de overheid eerst belt wanneer iemand niet betaalt, voordat dwang wordt ingezet. In dit geval had dat moeten gebeuren bij de beperkte controle voordat de SED de aanmaning stuurde. Had de SED toen gebeld, dan was direct duidelijk geworden dat de vrouw in aanmerking kwam voor kwijtschelding. Dan was het niet gekomen tot de aanmaning en het inschakelen van de deurwaarder en waren de dwangkosten niet ontstaan. In deze situatie past het niet dat de SED vasthield aan het betalen van de dwangkosten als voorwaarde voor kwijtschelding. De SED had hier kritischer naar haar eigen rol moeten kijken bij het ontstaan van de dwangkosten. Door niet te bellen toen dat kon en moest, is de SED te kort geschoten. Opmerking verdient dat de SED zelf ook aangeeft dat zij eerst wil bellen in situaties als deze. 

De Nationale ombudsman adviseert de SED om de dwangkosten van €86,- aan de vrouw te vergoeden.