De heer Balk* neemt samen met een aantal andere inwoners deel aan een omgevingsoverleg over een revisievergunning voor een chemisch bedrijf bij hem in de buurt. Hij vindt dat de provincie Gelderland hen onvoldoende mogelijkheden bood voor inspraak. En dat er geen echte evaluatie heeft plaatsgevonden ter afronding van het overleg.
De provincie Gelderland heeft het omgevingsoverleg in 2016 opgestart met een externe voorzitter. Ze wilde het omgevingsoverleg ook gebruiken om van te leren met het oog op de invoering van de omgevingswet. De provincie vindt dat het omgevingsoverleg aan deelnemers voldoende mogelijkheden voor inspraak bood. Wel ziet zij verbetermogelijkheden in aanpak en opzet van het overleg. De evaluatie heeft onder andere door corona alleen schriftelijk plaatsgevonden. De provincie vindt wel dat er een degelijke evaluatie heeft plaatsgevonden. En dat deelnemers in de gelegenheid zijn gesteld hun reactie te geven.
De ombudsman heeft de klachten onderzocht en heeft zowel met een aantal inwoners als met medewerkers van de provincie gesproken over het omgevingsoverleg en de evaluatie. Hij komt tot de conclusie dat het overleg en de evaluatie zorgvuldig hebben plaatsgevonden. Wel zijn er manieren om het omgevingsoverleg effectiever in te zetten. Hij vindt de klachten van de heer Balk niet gegrond. Hij adviseert om voor burgers een digitale tool of leermodule(s) te ontwikkelen over de omgevingswet. Op deze manier kunnen burgerdeelnemers aan een omgevingsoverleg in het kader van de omgevingswet zich vooraf voorbereiden en weten zij wat zij kunnen en mogen verwachten.
*Niet de echte naam