Op 21 januari 2016 bracht de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een ambtsbericht uit aan de burgemeester van Rotterdam. Het ambtsbericht vermeldde onder meer dat verzoeker lid is van de marxistisch-leninistische organisatie DHKP/C. Deze organisatie staat op de Europese lijst van terroristische organisaties. Het ambtsbericht vermeldde verder dat er een verenigingsgebouw zou worden geopend. De huurster van dit gebouw stelt haar activiteiten af met verzoeker. Daarnaast stelt zij haar huis regelmatig ter beschikking aan verzoeker.
Verzoeker klaagde erover dat de AIVD onbehoorlijk heeft gehandeld door zonder wettelijke grondslag een ambtsbericht uit te brengen aan de gemeente Rotterdam. Ook was het uitbrengen van dit ambtsbericht volgens verzoeker niet noodzakelijk en niet proportioneel.
De Nationale ombudsman overwoog dat de overheid integer dient te handelen en een bevoegdheid alleen dient te gebruiken voor het doel waarvoor deze is gegeven. Dit betekent dat burgers mogen verwachten dat de overheid haar taken op een gewetensvolle wijze uitvoert. Van de overheid en haar medewerkers mag worden verwacht dat zij hun positie, hun bevoegdheden, hun tijd en middelen niet misbruiken.
In deze zaak had de AIVD de bedoeling de burgemeester duidelijk te maken dat de vereniging en het verenigingsgebouw een dekmantel vormen voor activiteiten van een verboden (internationale) terroristische organisatie, die radicalisering van jongeren in Rotterdam tot gevolg kon hebben. De bedoeling van de AIVD was dat de gemeente Rotterdam door het verstrekken van dit ambtsbericht de nodige maatregelen zou nemen.
De AIVD is op grond van artikel 36 Wiv 2002 bevoegd om in het kader van een goede uitoefening van zijn taak een ambtsbericht uit te brengen aan de gemeente Rotterdam. Van de AIVD mag wel worden verwacht dat de dienst daarbij een afweging maakt tussen het belang van het uitbrengen van dit ambtsbericht en de gevolgen die het uitbrengen van dit ambtsbericht voor de betrokkene kan hebben. Wanneer de hiervoor genoemde belangen worden afgewogen is de Nationale ombudsman van oordeel dat het uitbrengen van het ambtsbericht gegeven de aard en de inhoud zowel noodzakelijk als proportioneel was. De onderzochte gedraging was op dit onderdeel behoorlijk.
-Verstrekken van mondelinge informatie over verzoeker, behoorlijk, integriteitsbeginsel
-Het delen van informatie met derden, behoorlijk, integriteitsbeginsel