2015/106 Grensoverschrijdende mail naar gemeente Utrecht

Rapport

De heer Sidi * ontvangt van de gemeente Utrecht een uitkering. In een e-mail gericht aan een werkmatcher voegt hij de opmerking "ps: u heeft een leuke fiets!" toe. De gemeente zag de zin als een intimiderende opmerking die als een bedreiging werd opgevat. Omdat de gemeente dit niet tolereerde ontving de heer Sidi drie dagen later een waarschuwing grensoverschrijdend gedrag en werden zijn gegevens opgeslagen in het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem voor een periode van twee jaar.

Bezwaren, een klachtbrief en het aanbod voor een gesprek van de heer Sidi haalden niets uit. Het agressieprotocol was volgens de gemeente op de juiste wijze uitgevoerd en de opgelegde waarschuwing bleef gehandhaafd.

De Nationale ombudsman onderschrijft in zijn rapport het belang dat de gemeente hecht aan het respectvol benaderen van haar medewerkers, het kunnen werken in een veilige omgeving en het garanderen van die veiligheid. Als hieraan door het gedrag van een cliënt afbreuk wordt gedaan, is het aan de gemeente om daarop een passende reactie te geven.

Van de overheid mag evenwel worden verwacht dat zij in haar contacten met de burger escalatie probeert te voorkomen of te beperken. Zo had in het onderhavige geval de leidinggevende van de werkmatcher direct of kort na het incident (telefonisch) contact kunnen zoeken met de heer Sidi om met hem over zijn opmerking te spreken. Op die manier had informatie boven tafel kunnen komen die van belang had kunnen zijn voor het nemen van een verantwoorde beslissing over eventuele vervolgstappen. Ook was het niet ondenkbaar geweest dat het onveilige gevoel bij de medewerker snel had kunnen worden weggenomen. Tevens was dan recht gedaan aan de heer Sidi om zijn visie op het gebeuren te geven voordat hij met een voldongen feit werd geconfronteerd. Nu kwam de reactie van de gemeente over als het schieten met een kanon op een mug.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat de gemeente Utrecht handelde in strijd met het vereiste van de-escalatie en acht de gedraging niet behoorlijk

* gefingeerde naam

Instantie: Gemeente Utrecht

Klacht:

versturen van een waarschuwing voor grensoverschrijdend gedrag naar aanleiding van een "verkeerd gevallen opmerking"

Oordeel:

Gegrond