2014/162 Gemeente Heerde mag stempas zonder envelop verzenden

Rapport

Verzoeker ontving zijn stempas voor de Europese Verkiezingen maar niet. Nadat hij hierover met de gemeente contact op had genomen bleek dat de stempassen enige tijd bij de postbezorger van Sandd thuis hadden gelegen. Dit omdat de bezorger ten onrechte had aangenomen dat hij de passen tegelijk met huis-aan-huis post mocht bezorgen. De stempassen werden diezelfde dag alsnog bezorgd. Verzoeker is van mening dat op een stempas privacygevoelige informatie staat vermeld: de naam, het adres, het geslacht en de geboortedatum. Omdat de passen bij de bezorger thuis hebben gelegen, waren die gegevens voor iedereen in te zien. Verzoeker stelt dat zijn privacy hierdoor geschonden is.

Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Heerde Stempassen, met daarop privacy gevoelige gegevens, zonder envelop verzendt.

Bij wet is niet geregeld hoe stempassen moeten worden verstuurd, dus ook niet dat die in een envelop worden verstuurd. De Nationale ombudsman is van oordeel dat het hier gegevens betreft waarvan het bekend worden bij derden geen ernstige aantasting van de privacy oplevert. De kans dat de combinatie van verzoekers naam-adres- en woonplaatsgegevens met geboortedatum en geslacht, vatbaar is voor misbruik, is heel klein. Het verzenden zonder envelop is niet onbehoorlijk.

De gemeente heeft inmiddels besloten dat de stempassen om praktische redenen (verhoogde attentiewaarde) de volgende keer in een envelop worden verzonden. Dit heeft als bijkomend voordeel dat burgers die zich door verzending zonder envelop in hun privacy aangetast voelen, zich daarover geen zorgen meer hoeven te maken. De Nationale ombudsman heeft hiervan dan ook met instemming kennisgenomen. Mochten gemeenten hun beleid inzake het verzenden van stempassen heroverwegen dan zou het goed zijn om deze aspecten bij de overwegingen te betrekken.

Respecteren van grondrechten – niet gegrond

Instantie: Gemeente Heerde

Klacht:

stempassen, met daarop privacygevoelige gegevens, zonder envelop verzonden

Oordeel:

Niet gegrond