2012/189: Gemeente geeft inwoner tegenstrijdige voorlichting welke voorschrift voor zijn camper geldt

Rapport

Verzoeker is een inwoner van Ridderkerk en bezitter van een camper van meer dan 6 meter lang.

Volgens de APV van de gemeente mag een kampeerwagen maximaal drie dagen achtereen op de openbare weg staan. Voertuigen die langer zijn dan zes meter mogen alleen op de weg staan tijdens werkdagen en –uren, of langer voor zover dat nodig is voor werkzaamheden.

Verzoeker kreeg in de zomer van 2011 twee keer een parkeerboete, omdat hij met een voertuig van meer dan 6 meter lang buiten de werkuren van 8.00 tot 18.00 uur op een plek stond waar dat verboden is. Omdat hem de voorschriften niet helder waren, verzocht hij de gemeente om uitleg. Volgens de gemeente golden voor campers dezelfde regels als voor kampeerwagens, ook als ze langer zijn dan zes meter, zodat ze maximaal drie dagen achtereen op de weg mogen staan.

De officier van justitie en in beroep de kantonrechter concludeerden dat onvoldoende was komen vast te staan dat er een overtreding was begaan.

Verzoeker klaagt erover dat de informatie van de gemeente over de voorwaarden waaronder zijn kampeerwagen op de weg mag staan niet eenduidig was. Daardoor is afbreuk gedaan aan zijn rechtszekerheid omdat hij een beroepsprocedure moest volgen om een aan hem opgelegde parkeerboete ongedaan te krijgen.

De Nationale ombudsman overwoog dat als een burger een overheidsinstantie over een bepaald onderwerp een vraag stelt daar een helder antwoord op moet volgen, dat geen ruimte voor misverstanden openlaat.

In dit geval gaf de gemeente Ridderkerk tegenstrijdige informatie verstrekt. Diverse keren is hem meegedeeld dat hij zijn camper, ongeacht de wijze waarop die wordt gebruikt, alleen op werkdagen en –uren langs de weg mag laten staan, echter in enkele e-mails is de indruk gewekt dat hij zijn camper, mits hij die voor de recreatie gebruikt, drie dagen achtereen op de weg mag laten staan.

Dat was in strijd met het vereiste van goede informatieverstrekking. Tevens is afbreuk gedaan aan verzoekers rechtszekerheid nu er pas na een beroepsprocedure een eenduidige uitleg kwam.

De Nationale ombudsman oordeelde de klacht over het college van burgemeester en wethouders gegrond.

Instantie: Gemeente Ridderkerk

Klacht:

geen eenduidige informatie over de voorwaarden waaronder het is toegestaan om met verzoekers kampeerwagen op of langs de openbare weg in zijn woonomgeving te staan.

Oordeel:

Gegrond